Китай налага мита на САЩ за 60 млрд. долара

Китай налага мита на САЩ за 60 млрд. долара

Водещи новини, Свят 0 Comment 4

 Ген Шуанг, говорител на китайското външно министерство, предупреди, че страната му „никога няма да се поддаде на външен натиск“

 

Както съобщи БГНЕС, китайското Министерство на финансите налага вносни мита за различни групи стоки, които ще влязат в сила от 1 юни.  5 410 американски продукти ще бъдат засегнати от тях. „От 1 юни митата върху вносни американски стоки на стойност 60 млрд. долара ще бъдат увеличени“, се казва в декларацията.

В петък американският президент Доналд Тръмп реши да наложи 25-процентни мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Той предупреди, че Пекин трябва да постигне споразумение или ситуацията ще бъде „много по-лоша“ за Китай.

Икономическият конфликт между САЩ и Китай  започна преди година. Тогава  американската администрация наложи мита върху вноса на китайска стомана. Последва неколкократно налагане на взаимни мита за милиарди долари между Вашингтон и Пекин.

Тръмп твърди, че последните тарифи ще произведат „огромни плащания“, които ще отидат директно към Министерството на финансите на САЩ. Икономическият му съветник Лари Кудлоу заяви, че и двете страни ще пострадат от новите търговски ограничения.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top