Чомски: За да заглушат гласовете им

Чомски: За да заглушат гласовете им

Водещи новини, Свят 0 Comment 23

Американският интелектуалец Ноам Чомски изрази опасенията си в петък заради ареста на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж по време на интервю за „Демокрация сега“, наричайки ситуацията „скандална в няколко отношения“.
Световноизвестният лингвист и академик каза, че това е просто нов случай на „усилията да се заглушат” дисидентските гласове. Чомски сравнява ареста на Асандж с политическия затвор на Лула, като се фокусира върху факта, че и двамата казват и правят неща, които „не харесват хората на власт“, затова те „трябва да  мълчат“.
Миналия септември Лула да Силва беше водещата, най-популярна фигура в Бразилия, която почти сигурно печелеше предстоящите избори. Тикнаха го в затвора. Осъдиха го на 25 години затвор – по същество смъртна присъда. Забранено му е да чете преса или книги, забранено му е да прави публични изявления – за разлика от масовите убийци, осъдени на смърт, добавяйки, че “ той е най-важният политически затворник в света. Чувате ли нещо за него? … Асанж е подобен случай: Трябва да заглушим този глас. “
На 11 април основателят на Wikileaks Джулиан Асандж внезапно бе отстранен от седемгодишното му убежище в посолството на Еквадор в Лондон и  бе арестуван от британската полиция. Съединените щати веднага го обвиниха в „компютърен хакерски заговор“. Сега неговата защита се бори с искането за екстрадиция, за да бъде изправен пред съдебната система на САЩ, въпреки че еквадорски служители са уверили, че това няма да се случи.
Асанж дори беше наречен „мизерен хакер” от еквадорския президент Ленин Морено. Защитата на Асанж категорично отхвърля това твърдение, заявявайки, че е издател и журналист, с повече от 20 награди в тази област. Бен Визнер, директор на Проекта за свобода на словото, защита на личните данни и технологиите към Американския съюз за граждански свободи (ACLU), обясни, че „съдебното преследване от страна на САЩ на г-н Асандж за публикуването в Уикилийкс“ ще бъде безпрецедентно и неконституционно и ще отвори вратата за разследване на други новинарски организации. “
Демократът сенатор Джо Манчин обаче каза по CNN, че ще го екстрадират. „Ще бъде наистина хубаво да го върнем на земята на САЩ. Така че той ще бъде наша собственост и ние можем да получим от него фактите и истината“.
По този повод, Чомски казва, че фактът, че САЩ могат да манипулират политиките и действията на други нации, е само по себе си скандал. „Извънтериториалният обхват на Съединените щати е шокиращ … Защо САЩ трябва да имат властта да контролират това, което другите правят на друго място в света? Искам да кажа, това е необичайна ситуация“ ..

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top