Крейг Мъри за Джулиан Асанж: Битка, която задължително трябва да спечелим

Крейг Мъри за Джулиан Асанж: Битка, която задължително трябва да спечелим

Водещи новини, Интервю 0 Comment 21

– Еквадор заяви, че няма информация за искането на САЩ за екстрадация. Вярвате ли на това?

К.М.: Не. Очевидно е, че лъжат. Ние всички знаем много добре за искането за екстрадиция от страна на Съединените Щати. Знаете, че Челси Менинг в момента е в затвора, за това, че отказа да даде показания пред върховния съд. Така, че това за Еквадор е плоска лъжа.

– Защо лъжат? Какво се опитват да постигнат с това?

К.М.: Това, което извърши Президента Морено е срам и предателство, и разбира се – ще го направи изключително непопулярен в очите на еквадорския народ. Да предадеш Джулиан Асанж на Съединените Щати, когато Съединените Щати десетилетия наред направиха толкова много, за да унижат и доведат хората от Латинска Америка до просешка тояга. Да кажеш, че не си имал представа, че Америка иска екстрадиция, е дебелокожа и твърде прозрачна лъжа.
-Хилари Клинтън се подигра с ареста на Джулиан Асанж и каза, че той може би е единственият чужденец, който администрацията на Тръмп ще се радва да види в Америка. Каква е вашата реакция на тази „шега“?
К.М.: Хилъри Клинтън, разбира се, е много популярна с „шегите“ си, с убийствата или нещастията на хората. Тя е човек, който не притежава никакво съчувствие, състрадание, нито какъвто и да е интерес към правата на човека. Тя не се интересува от нищо освен нейните собствени интереси, никак не ме учудва, че такова изказване идва от нея. Хилъри Клинтън е много долен човек и не бих си губил много времето да говоря за нея.

– През последните няколко дни чухме много за това как Асанж се е държал в посолството – от карането на скейт борд посред нощ до скандал с охраната. Имате ли чувството, че всичко това се прави, за да оправдаят отнемането правото му на убежище в посолството?

К.М.: Разбира се. Много ясно, че всичко това е координирано между Великобритания, Еквадор и Америка, като еквадорската част е точно тази – да представи серия от тези доста налудничави лъжи, относно поведението на Асанж в посолството, в които няма и капка истина. Така че не ме учудва, че посолството на Еквадор, както и правителството на Еквадор се държи по този начин. Това е част от цяла кампания за отвличането на вниманието на хората от това, което наистина се случва. А то е екстрадицията на човек за това, че е публикувал доказателства за военнопрестъпленията на Америка. Те искат ние да говорим за всичко друго, но не и за американските престъпления във войните, които Джулиан Асанж и Уикилийкс и Челси Менинг ни разкриха.

К.М.: (3:12) Аз съм абсолютно убеден, че няма да бъде нищо свързано с разследването Тръмп – Русия, защото няма никаква връзка между Русия и Уикилийкс, както и няма никаква връзка между Уикилийкс и кампанията на Тръмп. Не очаквам да има някакви обвинения за това, защото няма нищо за което да има обвинения. Това, което си мисля, че ще се случи е, че ще се отвори отново случая с Челси Менинг и ще последват много по-тежки и сериозни обвинения за шпионаж, за които наказанието е доживотна присъда или дори смъртна присъда. Това, което се случва е нещо изключително нечестно и дори незаконно в това, че Съединените щати тръгват от сравнително леко обвинение със незначително наказание до 5 години затвор, като се надяват, че това ще доведе до процедура за екстрадиране, като се приеме, че обвинението не е толкова тежко. Всъщност, един път пипнат ли го в техни ръце, ще го обвинят в нещо изключително тежко, например шпионаж. Ние видяхме Сайджид Жавид в Камарата на Общините ни намекна за това като каза, че не може нито да потвърди, нито да отрече че това е случая когато му беше зададен такъв въпрос от член на Консервативната партия. Очевидно мръсна и нечестна игра се играе тук в съда за евентуалната присъда на Джулиън, ако бъде екстрадиран за Съединените щати.

Адвокатката на Асанж винаги е казвала, че ще оспорва искането за екстрадация. Каква е вероятността да спечелят тази битка според Вас?

К.М.: Това ще бъде изключително важна битка, защото като се замислите за какво американците настояват тук е, че журналист не може да публикува изтекла информация от правителствен документ. Това ще е изключителен удар по свободата на медиите. И на това отгоре, Джулиън Асанж никога не е бил в Съединените щати по време на този процес. Така че, това което те казват тук е че всеки журналист на което и да е мяст по света, който публикува изтекла информация от американски правителствен документ може да бъде екстрадиран до Съединените американски щати дори и никога да не е бил там. Така че това е много, много важна битка. Това е битка за принцип, който английският съд ще бъде принуден да вземе под внимание. Това е битка, която ние задължително трябва да спечелим

Превод: Ср. Йорданова

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top