Бомбардирането на Югославия  от НАТО завинаги ще остави петно на срама на Съюза

Бомбардирането на Югославия от НАТО завинаги ще остави петно на срама на Съюза

Свят 0 Comment 7

Снимка: Архив, Reuters
Бомбардирането на Югославия от страните от НАТО, което започна на 24 март 1999 г. и продължи 78 дни, е акт на агресия, който завинаги ще остави петно на срама на Съюза. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, публикувано в събота, цитирано от TACC.

„Този акт на агресия нарушава основните принципи на международното право, залегнали в Хартата на ООН, Заключителния акт от Хелзинки, както и международните задължения на държавите-членки на блока. Действията на Aлианса противоречат на Северноатлантическия договор от 1949 г., в който страните от НАТО се ангажират да не застрашават международния мир сигурност и правосъдие, както и да се въздържат от употреба на сила или заплаха от нейното използване в международните отношения, ако това противоречи на целите на ООН. Тогава бе сложено началото на подмяната на международното право „, за да „се основава на някои произволни правила, за да бъдем точни – на правото на силния“, се казва в изявлението на Министерството, цитирано от „Фокус“.

По време на „варварските бомбардировки, цинично и безсрамно наричани „хуманитарна интервенция в полза на…“, са загинали около 2 хиляди цивилни, включително най-малко 89 деца, а сред жертвите са много косовски албанци, с чието „спасение “ се занимаваше НАТО, напомниха от руското МВнР. „Бяха унищожени хиляди граждански обекти в десетки градове, в резултат на използването на боеприпаси с обеднен уран, почвата и водата бяха заразени в много райони, което доведе до значително увеличение на раковите заболявания“, пише още в съобщението.

„Под пропагандния претекст за предотвратяване на така наречената „хуманитарна катастрофа“, автономната провинция Косово бе насилствено откъсната от страната. Всъщност НАТО стана катализатор за истинска човешка трагедия, екранът, зад който се състоя анти-сръбското етническо прочистване, принуждавайки повече от 200 000 неалбанци да напуснат своите домове“, се посочва от руското външно министерство.

„Ние заявяваме, че в резултат на нападението срещу Югославия преди 20 години, НАТО подкопа механизмите, които осигуряват мира и сигурността в Европа в продължение на много десетилетия. Освен това проблемът с Косово не е решен – напротив, регионът остава основният източник на нестабилност и криза на Балканите“, се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Тежкото бреме на отговорност за тези действия и техните последици лежи изцяло върху ръководството на съюза и неговите държави-членки, участвали в агресията срещу Югославия, съобщиха от руското външно министерство. „Това петно на срам завинаги ще остане на репутацията на НАТО. То няма да бъде измито от засиленото приемане на страните от региона в съюза, задълбочаващо разделителните линии на Балканите и социалните противоречия“, подчертава изявлението.

По публикацията работи: Василия Пейчева

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top