Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!

Радован Караджич: Сръбският народ и аз победихме!

Свят 0 Comment 8

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага обяви вчера доживотна присъда на бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич. Тази новина е водеща за сръбските издания днес.

Караджич бе осъден за геноцид и престъпления против човечеството в Босна и Херцеговина, пише вестник „Данас“. С това решение бе променена първостепенната присъда на трибунала в Хага, с която през март 2016 г. той бе осъден на 40 години затвор.

73-годишният Караджич не показа почти никаква реакция, когато съдия Ван Йонсен от Дания прочете осъдителната присъда. Йонсен каза, че съдът е сгрешил, когато е осъдил Караджич на 40 години затвор, имайки предвид обема и систематичната жестокост на неговите престъпления, посочва изданието.

Присъдата бе приветствана гласно от хората, които следяха процеса в галерията на съда. Преди произнасянето на присъдата пред сградата на съда в Хага се бяха събрали роднини на жертви от войната в Босна и Херцеговина, както и хора, които подкрепят Караджич, отбелязва вестник „Данас“, цитиран от БТА.

Вестник „Блиц“ пише, че с доживотната си присъда Радован Караджич става седмият сърбин, който получава това наказание от трибунала в Хага.

„Вечерне новости“ публикува послание към сръбския народ на Радован Караджич, прочетено от неговия адвокат Марко Сладоевич пред телевизията на Република Сръбска. В него Караджич наред с останалото казва: „Сръбският народ и аз, заедно с него вече победихме. Създадена е Република Сръбска, а сръбският народ е свободен в собствената си държава. Жертвата, която правя, е по-малка от другите. Хиляди младежи със своите животи изградиха Република Сръбска. Мнозина станаха военни инвалиди… Най-голямата жертва понесоха майките, чиито синове, често единствени, дадоха живота си за свободата на сръбския народ. Това са истинските жертви“.

„Това безплодно отмъщение на Хагския трибунал, на мен, стареца, не може да стори нищо“, казва още Караджич, цитиран от в. „Вечерне новости“.

Доверието в трибунала в Хага окончателно беше загубено, заяви междувременно по националната телевизия на Република Сръбска председателят на босненското председателство Милорад Додик, цитиран от ТАСС. Той нарече обявената вчера присъда „доживотен затвор“ на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич „нагла и цинична“.

Снимка: БТА
По публикацията работи: Елка Василева
(Dnes.bg)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top