Симеонов: Борисов се чувства гузен заради опростените дългове на мюфтийството

Симеонов: Борисов се чувства гузен заради опростените дългове на мюфтийството

Водещи новини, Теми 0 Comment 14

Опрощаването на 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство създава порочна практика, при която то се насърчава да не плаща данъци. Това мнение изрази лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ.

Той посочи, че решението е било прокарано на първо четене под мантрата за националната сигурност и предотвратяването на етническо напрежение, което обаче нямало нищо общо с вероизповеданията. Симеонов прогнозира, че решението ще мине и на второ четене, без значение дали БСП присъстват в парламента, или не. Относно социалистите той заяви, че е въпрос на принципи дали ще се върнат в Пленарната зала.

Когато има непочтена сделка, тя се прикрива под маската на секретността и националната сигурност, коментира лидерът на НФСБ и заяви, че Главното мюфтийство е един некоректен длъжник, който не си плаща данъците дълго време.

Симеонов бе категоричен, че става въпрос за сделка между премиера Бойко Борисов и Ахмед Доган. Той посочи, че решението така и не е било съгласувано с Обединените патриоти, а това било елементарно изискване за коалиционна политика.

Това решение е с натиск отгоре, заключи депутатът и напомни, че не се говори откъде са се натрупали тези задължения на мюфтийството, при положение че всяка година Турция отпуска по 2 милиона за заплати на имамите.

Симеонов обясни, че основната част от въпросните 8 млн. лева дългове идват от загубени дела по отношение на претенции на мюфтийството за имоти, които още през 1909 г. турската държава е прехвърлила на България. Той напомни, че през 2016 г. Висшия касационен съд логично е отхвърлил тази претенции, но само от воденето на делата мюфтийството натрупало близо 5 млн. за разноски.

Според него обаче Главното мюфтийство имало достатъчно свои имоти, за да си плати дълговете. Като доказателство Симеонов посочи, че то има 700 000 декара, които дава под аренда. Приходите от тези декари обаче от мюфтийството укривали в регионалните звена, а не изпращали в централната си сметка, защото в противен случай съдията изпълнител ще им наложи запор, по думи на лидера на НФСБ.

Според него за българската държава е позорно да допуска подобни схеми за укриване на данъци.

Главният мюфтия си позволява да изопачава истината и да лъже, каза още Симеонов и заключи, че той не може да е източник на достоверна информация в случая. Същото се отнасяло и за главния секретар на мюфтийството.

Той се обяви и против задължението на гражданите да плащат данък за вероизповеданията.

Аз може да съм атеист, възмути се той. Според него било справедливо всеки гражданин да декларира, че е съгласен част от данъците му да отиват в сметката на съответното вероизповедание, което изповядва.

„От къде накъде цялото общество ще плаща на всякакви изповедания, които никнат като гъби?“, възнегодува той и заяви, че в основата на опрощаването стои министър-председателят, който се чувствал гузен за решението и това го правело агресивен.

Симеонов разказа, че Борисов го упрекнал, че било лесно да дърпаш бабички по границата, а не здрави мюсюлмани. Думите на премиера се отнасяли за блокирането на границите преди парламентарните избори през май 2017 г., когато именно благодарение на акцията на НФСБ, била предотвратена втора турска партия в парламента, според Симеонов.

Всички, които сега се смеят, че съм дърпал бабичка, тогава щяха да реват , отсече той.

Относно въпроса с АЕЦ „Белене“ лидерът на НФСБ изрази мнение, че трябва да се изчака развитието на събитията, за да се види дали ще се появи реален инвеститор, готов да завърши централата. Той посочи, че до момента единственият известен факт е, че Медведев е заявил, че Русия е готова да построи „Белене“. Това обаче не означавало, че е готова да участва при условията, поставени от българска страна.

Тези енергийни проекти имат смисъл само ако са в полза на България, каза още Симеонов и отсече, че „Турски поток“ е лишен от логика.

Запитан как Обединените патриоти ще се явят на предстоящите избори лидерът на НФСБ посочи, че това най-вероятно ще стане самостоятелно. Според него действията на ВМРО не са коректни, тъй като въпреки че от месеци двете партии водели преговори за двуформатно представяне, накрая те излезли със самостоятелна кампания. Това правело по-нататъшните преговори безпредметни. Цялата работа е издънена, заключи Симеонов.
Nevs.bg

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top