Пловдивски социалисти издигнаха кандидатурата на проф. Иво Христов за евродепутат

Пловдивски социалисти издигнаха кандидатурата на проф. Иво Христов за евродепутат

Политика 0 Comment 37

Проф. Иво Христов бе гост на Отчетната конференция на БСП в пловдивския район „Западен”. Пловдивските социалисти са издигнали кандидатурата му за евродепутат.

„За средния българин Европа е нещо далечно, защото хората не виждат пряка връзка между настоящото си битие и далечния Брюксел -каза пред присъстващите проф. Иво Христов. – Европейските работи станаха български работи, поради следните тъжни причини.

Първата е, че между 2 млн. и 2.5 млн. българи живеят в чужбина. Те превеждат 5 млд.лева годишно в България и са най-големият „чуждестранен“ инвеститор. Изпращат по 150-200 евро, за да могат техните бащи и майки, баби и дядовци да оцеляват. Дотам са ни докарали …..”.
България, според проф. Иво Христов, участва в Европейския съюз по абсолютно неправилен начин. Ние сме се превърнали в донори на Европа, защото парите, които получаваме от ЕС не отиват за умно българско развитие.

Те отиват за бетон, за асфалт и разбира се, се крадат.

„Три неща ще се случат на тези евроизбори. Първо, досегашната евродесница ще се стесни доста.

Второ, европейската левица я чака тежко изпитание, защото престана да представлява действителните интереси на левите хора.

Трето, в Европарламента ще влязат хора, които започнаха да мислят и за националния си интерес,но продажните медии ги наричат популисти и националисти”.

Според него от това разположение на силите в Европа може да се случат само две неща: или Европейският съюз ще умре скоропостижно, или ще премине в друго качество.

В тези две хипотези за България също има два варианта.

Първият е досегашният модел на две скорости, при който България става периферия на периферията със затихващи функции.

Вторият е по-благоприятният, ако е базиран на автентични ценности и национални идентичности .

За проф. Христов „да си добър европеец означава първо да си добър българин”.

„Ние не сме в Европа, за да обслужим Европа, а за да обслужим България и българския национален интерес”.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top