Преференциите не са условие на ДПС

Преференциите не са условие на ДПС

Политика 0 Comment 7

Промените в Изборния кодекс относно преференциалния вот не са условие на ДПС – заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай пре Нова TV.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е бил в стаята на ДПС за разговор за машинното гласуване и ЦИК, но не е говорил за преференции.

„ГЕРБ явно имат вътрешни недоразумения.

В Изборния кодекс има по-важни промени от преференциите. Преференциите са важни. Но много по-важно е да демократизираме изборния процес – да дадем възможност на тези 2 млн. души, които по една или друга причина напуснаха България, да им дадем възможност да гласуват… Защо преференциите са по-важни от това, че не може да се агитира на майчин език?…

Преференциите в този Изборен кодекс са въведени от 2007 г. Първата година са участвали 24%, на следващите – 51%, на последните – 34%. Онова очакване на обществото да участва активно в преференциалния вот е минало пика си и се е разбрало, че в този си вид преференциите не са друго освен изкривяване на изборите“.

Той коментира и кворума в НС днес – депутатите от ДПС бяха в пленарна зала, но не се регистрираха заедно с герберите и патриотите. Относно това Аталай каза, че задължението на кворума в НС е на управляващите.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид пък заяви пред bTV, че някой умишлено и изкуствено е създал истерията с преференциите, заблуждавайки премиера Борисов. „В този ден в стаята дойдоха двама представители на парламентарната група на ГЕРБ – Цветанов и Данаил Кирилов, и помолиха за подкрепа за регистрация, и помолиха и за друга подкрепа – помолиха да гласуваме ЦИК да си остане в стария си вид и да няма нов избор. Ние поискахме подкрепа за въвеждане на машинно гласуване, като нашето становище беше колкото по-бързо извадим субективността от изборния процес, толкова са по-големи гаранциите за честни избори.

Ние помагаме в трудни моменти за спасяване на държавността. Когато има такива гласувания, за нас няма проблем да помогнем на вносителя. Има обаче разлика между спасяване на държавността и спасяване на властта. Когато става въпрос за спасяване на властта, няма да помогнем, може да сте сигурни….

Не съм сигурен, че ГЕРБ имат партньори. Който се страхува, че ще страда, вече страда от страха си. Това наблюдаваме тези дни. Сами по себе си нещата не са толкова безнадеждни, слабостта на тези, които вземат решенията, ги прави такива…

Дума не е ставало въобще за преференции…
Някой обаче, за да създаде тази истерия с преференциите, въведе в заблуда министър-председателя. Не знам кой е той. Не сме търсили подкрепа за това предложение“.
Кой ли е въвелият в заблуда министър-председателят?

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top