Словакия не призна Гуайдо за президент на Венецуела

Словакия не призна Гуайдо за президент на Венецуела

Свят 0 Comment 2

 

 

Словакия не призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен държавен глава на Венецуела, като се присъедини към Италия, нарушавайки координираната позиция на страните от ЕС и САЩ, предадоха агенциите.

Миналата седмица словашкото външно министерство каза, че смята председателя на венецуелската Национална асамблея Гуайдо за единствен законен представител на неговия народ, и призова за нови избори. Външният министър Мирослав Лайчак обаче не успя да получи подкрепа за този позиция от две от трите коалиционни партии на днешното заседание на правителството.

Лидерът на управляващата лява партия Роберт Фицо каза, че вижда в сегашното положение във Венецуела опит за сваляне на съществуващото правителство и за налагане на марионетка за държавен глава. „Словакия трябва да действа в съответствие с принципите на международното право“, посочи той.

В началото на седмицата Италия блокира изявление на Европейския съюз във връзка с признаването на Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността президент на Венецуела. Преди това редица страни от ЕС признаха Гуайдо за временен лидер на страната, след като действащият държавен глава Николас Мадуро отхвърли исканията да свика нови президентски избори.

„Eпицентър“

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top