Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа, Австрия изрази съжаление за решението на Съединените щати

Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа, Австрия изрази съжаление за решението на Съединените щати

Свят 0 Comment 41

В отговор на прекратяването на договора ИНФ, полският външен министър Яцек Чапутович призова САЩ да разположат ядрени ракети в Европа. „В нашия европейски интерес е американските войски и ядрените ракети да са разположени на континента“, коментира той пред „Шпигел“.

Няма причина да се смята, че ядрените оръжия няма да продължат да осигуряват мир в бъдеще. НАТО обвинява Русия в нарушаване на договора, а Чапутович не изключва, че един ден ядрените ракети на НАТО ще бъдат в Полша. „Изобщо не желаем това. Но всичко зависи от това как Русия се държи в бъдеще, дали ще продължи агресивната си политика по отношение на оръжията, а НАТО трябва да реши това като общност“. Русия разбира само езика на силата, обясни той.

В петък американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че САЩ ще се оттегли от договора с Русия. Оттеглянето трябва да влезе в сила след шест месеца.

В Германия прекратяването на договора доведе до конфликти в коалицията. Политиците на ХДС смятат за грешка, че външният министър Хайко Маас е отхвърлил ядрената модернизация. „Напълно погрешно е да се каже, че няма да направите нищо“, критикува председателя на комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьотген.

Той обвини СДП, че злоупотребява със „сериозната ситуация за сигурността за търсене на вътрешнополитическо предимство“.

Също така евродепутатът на ХДС Елмар Брок смята, че е погрешно да се вземат прибързани решения. Ако руският президент Владимир Путин продължи да отхвърля всяко сътрудничество, „ако е необходимо, ще се помисли и за модернизирането на ядрения потенциал в Европа“, обяснява Брок.

Председателят на ХДС в комисията по външни работи Родерих Кайзевете призовава за ново решение на НАТО, „решимост и воля за действие. Ако Русия не разоръжи системите си, ние трябва да гарантираме сигурността на Европа, а не да изключваме ядрени възможности“, допълва той.

Австрия изразява съжаление относно решението на Съединените щати да се оттеглят от Договора, тъй като това ще доведе до нова надпревара във въоръжаването, както и до увеличаване на ядрената заплаха за Европа, заяви австрийският външен министър Карин Кнайсел.

„Необходимо е да се запазят съществуващите договори, да се осигури сигурност. Новото разполагане на ракети със среден обсег след повече от 30 години може значително да увеличи ядрената заплаха в Европа“, подчертава австрийският външен министър.

„Подписването на договора през 1987 г. беше началото на размразяването на отношенията между САЩ и Русия. Това беше крайъгълен камък по пътя към прекратяване на Студената война“, допълва тя.

Според външния министър на Австрия САЩ и Русия трябва да положат всички усилия за възстановяване на доверието. „Целта на такъв диалог, разбира се, трябва да бъде запазването на ИНФ“, коментира Кнайсел.

(news.bg)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top