22.06.2021

Зов за истина

Електронен вестник за Враца, Северозапада, България и Света

Елена Йончева с ново разследване, „което ще притесни управляващите“

В интервю за Mediapool журналистката Елена Йончева заяви:

За себе си:

„Ако някога в живота си съм правила нещо нередно, с какъв акъл ще тръгна да правя разследване за всички корупционни схеми в България, да събирам документи, да сигнализирам прокуратурата? Как го прави човек, ако е извършил нещо нередно? Той няма да има смелостта. Целта е да бъда омаскарена, публично унижена, сплашена. Така работят мутрите, това е бандитска разправа“,.

За обвиненията на прокуратурата:

„Става въпрос за документални филми, които съм направила в периода 2012-2014 г за ТВ7. Поканиха ме от телевизията първо за предаване, а после за документални филми. Тогава казах, че не мога да правя редовно документални филми и преки включвания, защото не разполагам с техника, за да бъда мобилна – трябват ми камера, трябва ми монтажна, техника за преки включвания и тогава те ме посъветваха да подпиша с фирма и ми посочиха офшорната компания „Далий Трейдинг Лимитид“,

„Аз сключих договор. Парите са преведени в КТБ, нищо не е давано на ръка. Тогава аз направих филмите в Сирия  – в Алепо, Направихме филми за гражданската война в Украйна, за Турция. Направили сме десетки преки включвания, филмите са излъчени, имам целия суров материал. Цялата техника е при мен“.

„Пране на пари е когато знаеш, че получаваш средства, придобити по престъпен начин. Средствата са получавани по банков път. Те идваха от тази банка, която беше „Банка на годината“ и която се контролира от съответните банкови институции, които са длъжни да проверяват какъв е произходът на парите, които пристигат там. Има си контролни органи. Аз ги получавам през банка. Като журналист. Защо аз трябва да се ровя да проверявам какъв е произходът на тези пари? Как мога да знам, при положение, че тогава нямаше съмнения за нередности в тази банка, тогава тя не беше пред фалит.“

Целта:

„Целта е, оттук нататък, в продължение на месеци, да се сипят обвинения“…

 

За Цветан Василев:

„Той беше публична личност, банкер на годината. Даже през 2011 г. Цветанов лично му връчи наградата „Мистър икономика““, но отхвърля внушенията, че е „имала някакви специални работни отношения“ с банката. „Ако това беше вярно, би трябвало да имам или личен кредит от банката, или поне някаква лична сметка, сложена на висока лихва“.

 

Заради включването  в листата на кандидатите за евродепутати ли е всичко това?

„А и аз не искам да мисля това. Защото в момента емоционално и физически съм вкарана в тази история с прокуратурата и ще излъжа ако кажа, че не ми влияе. Те с това дело могат всичко да направят, могат например да ме вкарат 8 месеца в следствието. Аз не допускам, че ще го направят, но допускам, че е възможно. Защото в работата ми като депутат и журналист тепърва много неща ще показвам. Знам доколко това ще ги притесни“.

За новото й разследване:

„В близките дни ще стане ясно“ .

(„Епицентър“)

Вашият коментар