2018 г. през очите на президента и премиера

2018 г. през очите на президента и премиера

Политика 0 Comment 13

Прзидентът Румен Радев:

На 24 януари, отчитайки първата си година на „Дондуков“ 2:

„Парламентарната република атрофира, а парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството“.

Радев заявява, че България е в критичен момент от своето развитие и подчертава, че „амбициозно започналото европредседателство не може да подменя вътрешнополотическия дебат и не е алиби за отлагане на болните за обществото теми“.

„Макроикономическите показатели са добри, но не могат да скрият тревожните тенденциии“, казва още президентът и посочва, че нивото на чуждестранните инвестиции е ниско, а обезлюдяването на райони от страната продължава. На този фон широко прокламирана „стабилност е като марш на място“.

„На третото десетилетие от промените и под въпрос едно фундаментално демократично право – на свобода на словото. Българското общество трябва да се пребори за него и то зависи от морала и волята на всеки собственик, журналист и коментатор, както и от волята на всеки зрител. Това е ангажимент на всеки активен гражданин“, изтъква държавният глава.

15 февруари

Румен Радев коментира предстоящата среща на върха ЕС-Турция във Варна, на която не е поканен. Изтъква: „Никога не се натрапвам там, където не съм канен!“

Но предупреждава:

„Ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет!“

16 април

„В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строят, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов – в това време други хора го крадат, защото е тъмно. Някакви хора ръководят строежа, размахват чертежи, но други хора съвместно от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена, ограда, но тя е толкова рехава и нестабилна, че трябва да почнат да я ремонтират още преди да са приключили, защото е тъмно. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно.“

Това заяви президентът Радев в лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“ пред студенти, посланици и официални гости в Университета за национално и световно стопанство, в която критикува и парламента, и изпълнителната, и съдебната власт.

29 май

„Някой тегли каруцата към автокрация“,

( в коментар на думите на премиера Борисов, че е време двата коня да теглят държавната каруца в една посока).

В интервю за БТА Радев изтъкна, че диалог с изпълнителната власт няма, и обяви, че не е бил канен на срещата на върха на европредседателството и че е научил, че премиерът ще ходи в Русия, от чужди държавници.

„Що се отнася до каруцата, считам, че някой тегли каруцата към автокрация, а аз съм убеден застъпник на демокрацията“, казва Румен Радев.

30 август

Държавният глава коментира инцидента, причинен от баща му.

„И всеки, независимо кой, трябва да носи отговорност пред закона при провинение. Няма как обаче да се отмине фактът, че цели институции са впрегнати да раздухват случая, за да се прикрият реалните скандали и с жертвите по пътищата, и с реалното състояние в застраховането, срива на Търговския регистър, чуждестранните инвестиции, корупцията“, казва Румен Радев.

11 септември

Президентът Румен Радев коментира нападките на предшественика си Росен Плевнелиев:

„Мисля, че всички трябва да пазим авторитета на бившия държавен глава дори когато той самият не знае как да си го опази!“

28 септември ( годишнината от Войнишкото въстание)

Президентът Румен Радев се обърна към нацията с призив за единение. „Вярвам, че след години на разделение обществото ни все повече ще осъзнава нуждата от единение. Процесът ще е дълъг, ще срещне съпротивата на сили, които се хранят от разделението, но, убеден съм: мъдростта ще победи ожесточението“, се казва в словото му.

4 октомври

„Доверието на обществото в институциите може да бъде възстановено само, ако те отговорят на очакванията за справедливост и ефективни резултати.“ Това заявява президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с докладчиците на Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) – Жолт Немет, представител на групата на Европейската народна партия, и Франк Швабе, представител на социалистите, демократите и зелените в Асамблеята.

9 ноември

Възродиха се механизми на партията-държава, а свободомислието се наказва, обяви президентът в обръщение по случай 29 години от началото на промените.

„Основите на българската демокрация са критично застрашени“, каза в обръщение по БНТ президентът Румен Радев. Според него свободата на словото е спомен от миналото, а медиите са абдикирали от ролята си на коректив.

„Пропагандата задушава плурализма, свободомислието се наказва. Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират. Решенията се вземат на тъмно, често еднолично“

Румен Радев подчертава, че лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и я правят арогантна, без страх от санкция. „Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на граждани“.

„Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък“, изтъква още държавният глава.

20 ноември

Държавният глава се изказва против идеите да се увеличат парите за политическите партии.

„Моята заплата се определя от Народното събрание. Народните представители са в пълното си право да я намалят, както намерят за добре”. „Що се отнася до увеличаване на заплатите на политическия елит то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното подобряване на благосъстоянието на българските граждани. Такива тенденции засега няма”.

„Една от причините за протестите е, че българите не вярват, че политиците разчитат само на заплатата си. Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата”, допълва президентът.

 

Премиерът Бойко Борисов:

. Тамън се договорим с румънците и ги няма, коментира министър-председателят честите смени в правителството в Букурещ

. Критикуват ме в най-гледаното време, а уж нямало слобода на словото!

. Без Бог нищо не можем да направим, а и не се опитваме!

. Трудно е да се справиш с устата жена, затова не съм се оженил!

Това са част от крилатите фрази, произнесени от премиера Бойко Борисов през отиващата си 2018 г.

 

Ето  казаното от  министър-председателя от 1 януари до 31 декември 2018 г.  (подбрано от „Дневник“):

„Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове.“ ( 7 януари 2018 г., в Истанбул преди официалното откриване на обновения храм „Свети Стефан“)

„Който каквото има лошо да каже, да му се даде билборд.“    (на първото заседание на правителството за годината в коментар на сваления протестен билборд, с който полицейският синдикат планираше да посрещне европредседателството.)

„Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят новите щъркелчета, карал съм министри да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, сгазен от валяк, трасета сме променяли.“

( пред Европейския парламент, където представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Изказването е в отговор на коментар на лидера на Зелените в европарламента Ска Келер за строителството в Националния парк „Пирин“ и опазването на природата.)

„Ако има референдум, той трябва да бъде ясно разписан – „за“ или „против“ да пребиваме жените и децата в България, защото всички останали текстове, за които говорят – за трети пол, гей бракове и всичко останало, просто не фигурират в тази конвенция. И не случайно днес Армения след Сърбия, Албания, Турция… всички са я приели. Дето се вика, и арменският поп я е приел.“

(  в швейцарския град Давос, където участва в Световния икономически форум.)

„Седем пъти правим срещи с румънските колеги и два месеца след това са в ареста.“

„Не е смешно. Тамън се договорим, и ги няма“

(на  срещата на бизнеса с правителството за постоянните смени в румънския кабинет, заради които не напредва проектът за трети мост на Дунав.)

„Балканите не са задният двор на Европа. Само ако се гледа откъм Лондон са задният двор. От нашата страна са коридорът, антрето на общия ни дом“,

( в реч в Брюксел  на 1 февруари)

„Неформален лидер сме, защото на Балканите лидер не може да има, там са само велики“. (пак там)

„Да излезеш да кажеш, че Народният съд е бил хубаво нещо, ми, дай да направим сега Народен съд, да видят дали е правилно.“

( в интервю за Би Ти Виq в коментар на обръщение на БСП по повод „Луковмарш“, в което се казва, че Народният съд от 1945 г. „едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие“)

. „Не е хубаво да говориш за хилядите българи убити. Не е хубаво и партизаните, убивани от фашистите, и това не е хубаво“,  (пак там) 

„Без Бог нищо не можем да направим и не се и опитваме“=

(на среща с руския патриарх Кирил в София на 3 март.) 

„Направим ли инфраструктурата, ще има и просперитет. Другото го пробвахме, не се получи.“

( изказване на премиера след срещата му с Драган Чович,  член на Председателството на Босна и Херцеговина и домакин на 21-ия Международен икономически панаир в Мостар.)

„Корнелия Нинова ми напомня на Ангела Меркел – и нея я вкараха в процедурата с мигрантите, както лидера на БСП с козичките“.

(заявено от парламентарната трибуна на
20 юли, в разискване по темата с миграцията.)

„Ако си спомняте, даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, едно малко детенце удавено, което стоеше на брега. Хванаха медиите Меркел и тя каза: „Трябва да ви спасим, елате.“ По същия начин ваши депутати ви заведоха в едно село, където има чума – да галите козичката. Аз ви завидях, че отидохте в селото и погалихте козичката. Много мило“,

(към Корнелия Нинова).

„Нека БСП да си хапнат и пийнат на Бузлуджа, те обичат.“

(казано на 28 юли в Нови пазар за провеждащия се в същото време Национален събор на социалистите на върха в Стара планина.)

„Десетки такива поляни съм гледал, но след година и два-три месеца са вече готови магистрали. Много ни е красива държавата, виждате тук хълмове, планини, но за строителство е много неудобно.“

(С тези думи Борисов даде символичното начало на строежа на магистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово.)

„На мен ми е най-мъчно, че ги сменяме, аз съм ги отгледал от деца в партията – и Московски, и Нанков.“

(коментира във Варна за смяната на министрите от ГЕРБ Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев,  след катастрофата край Своге, при която загинаха 19 души.)

„Вчера гледам и се учудвам – по най-гледаните национални телевизии, в най-гледаното време излиза човек, който говори срещу мен, срещу правителството и накрая завършва със свободата на словото. Ама то, ако има нещо върху свободата на словото, ти няма да си по телевизията, няма да говориш няколко минути каквото си искаш.“

(пред представители на Американската търговска камара  на 18 август.)

„Понеже са много устати… аз никога не мога да надговоря една жена… дет’ се вика, не мога да се оженя още от тая работа, защото е трудно да се справиш с устата жена.“

(коментар на  обвинението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че той лъже за начина, по който са гласували евродепутатите на ГЕРБ и на БСП за наказателната процедура, която може да лиши Унгария от правото ѝ на глас в Европейския съюз на 21 септември.)

„Ако ме питате дали ще сложа министър на веселбата – няма… , но мога да назнача министър на изкуствения интелект.“

(след срещата с престолонаследника на Абу Даби шейх Абу Даби Мохамед бин Зайед ал Нахаян в Обединените арабски емирства.)

„Благодаря на тези млади деца, защото именно такива като вас трябва да станат пример за всички останали – като има някой по-буен и агресивен, да отиде в залата по борба, по щанги, за да види, че не е лесно. Вие сте пример за младото поколение. Чест е за нас, че ви има. Може да ме наричате чичо Бойко.“

(на среща  с медалистите от младежките игри в Буенос Айрес, 31 октомври).

„Не може само Орешарски да е виновен за КТБ. Това е мандатът на БСП, не може той да им опира пешкира.“

(в интервю за „Шоуто на Слави“)

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top