Целият свят е зона на несигурност

Целият свят е зона на несигурност

Водещи новини, Свят 0 Comment 24

Тома ТОМОВ,
народен представител от гражданската квота на „БСП за България“ ,в предаването „Денят на живо” по Канал 3 

Това време, в което живеем, може би е последното спокойно време. Имам чувството, че идват тъмни времена.

… Аз помня онази революция във Франция през 1968 година. Тогава бе и чешката пролет. Ние, младите, бяхме против влизането на танковете в Прага, както и на страната на студентите в Париж. Европейският живот е това – непрекъсната борба и конфликт. Но какво се случва сега – очевидно е, че Макрон не е Де Гол, той не може да влезе в обувките на Де Гол. Де Гол никога не би казал за свой бодигард „той не ми е любовник”, никога не би застанал в подчинено положение пред тези, които го издигнаха. На него никой не можеше да му нареди нищо. Тръгна си, защото просто времето му свърши. Но сравненията са неудачни – както казва Марк Твен – историята не се повтаря, тя се римува. Това, което е факт – от САЩ през Европа, това, което става в Украйна, Русия, Близкия изток, Китай – целият свят в момента е на една зона на несигурност, на турболенция, на идване на лошо време.

…Сега той (Донал Тръмп б.р.) реши, че изтегля американските войски от Сирия. И това точно, след като съветникът му по национална сигурност заяви, че това би било стратегическа грешка. Военният министър, целият Сенат, едва ли не изразиха подобна позиция. Бе заявено, че САЩ ще седи там, докато не се изтегли Иран. Но той е взел това решение. Дали ще го изпълни, е друг въпрос”.

 

Това, което ще стане там (за ситуацията Русия – Украйна, б. р.)… Това е ужасно. Има натрупване на стотици танкове, на самолети, на ракети. Само преди дни мина един английски кораб, който прави обследване на Азовско море. Говори се за американски кораби, които ще влязат в Черно море. Те могат да се опитат да влязат и да стигнат и до Мариупол. Как ще бъдат спрени? Ако те тръгнат да вървят нататък, ще се стигне до възможност за голям конфликт. И в Украйна имаме възможност за голям конфликт не само заради Порошенко – там има американски военни структури. Ако се стигне до сериозен конфликт, това може да спре „Северен поток”, да спре „Турски поток”, да пренареди цялата ситуация в Европа. От друга страна това, което става там, е пряко свързано с това, което става и на Балканите. Имаме поле с колосална гравитация – американска гравитация. Американците строят завод за втечнен газ в Александруполис, горе в Полша също. Те категорично искат да вкарват газ.

Освен това са и в повечето страни в НАТО. Със сигурност и Македония ще влезе в НАТО. Какво ще стане с Босна и Херцеговина, какво ще стане с Косово, което иска да има собствена армия? Какво ще реши тогава Сърбия, зад която застава Русия? Всичко това е все едно Първата световна война – няколко месеца преди това.

Навремето Милован Джилас казваше, че Балканите са регион на много млади вулкани и те непрекъснато избухват. Тук нищо не може да се реши толкова лесно. Това е мястото, където избухват войните…

…Всичко може да се случи на Балканите.

…Това поколение, което е на власт в Европа, има да се справя с колосални трудности. Аз лично не виждам как може Европа да се запази в тоя вид, в който е. Догодина има много важни избори. Ще излязат нови лидери, нови идеи. Мисля, че в рамките на десет години Европа ще е неузнаваема. Със сигурност ще бъде неузнаваема и България. В рамките на няколко години много неща ще бъдат променени.
.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top