Макрон обяви извънредно положение в икономиката и социалното дело

Макрон обяви извънредно положение в икономиката и социалното дело

Водещи новини, Свят 0 Comment 16

В специално телевизионно обръщение френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение в икономиката и социалното дело. Целта на мярката е съживяване на икономиката и връщането на достойнството на френския работник.

От началото на 2019 г. във Франция минималната заплата се вдига с €100. Това обяви Макрон. Извънредните работни часове няма да се облагат с данъци. Освен това се мисли и за годишен бонус, който също няма да се облага с данъци, предава Канал 3.

Освен това на тези французи, които имат доходи от по-малко от €2000 месечно, ще им бъдат възстановявани данъците.

Френският президент заяви, че осъжда насилието и методите, използвани от много протестиращи. В същото време той разбира гнева и възмущението на французите, които нямат достатъчно пари, за да издържат семействата си.

Макрон не пропусна да отбележи и трудната съдба на пенсионерите и големите семейства. Френският президент посочи, че разбира колко трудно е за бедните в тези дни.

След седмици на ожесточени протести във Франция президентът Еманюел Макрон беше принуден да преразгледа политиката и да вземе активна позиция за преодоляване на кризата, породена от недоволството на „жълтите жилетки“.

Последното обръщение на Еманюел Макрон беше на 27 ноември – в 10-ия ден от протестите. Тогава той беше категоричен, че няма да промени политиката си за горивата и данъците върху тях. Седмица по-късно президентът отмени вдигането на акциза.

По-рано Еманюел Макрон се срещна с делегати на „жълтите жилетки“, но след това не бяха обявени конкретни мерки за преодоляване на кризата в страната. Това предава TACC, като се позовава на репортаж от телевизионния канал BFM TV, съобщи Агенция „Фокус“.

„Не бяха обявени никакви мерки. Само ни изслуша“, поясни председателят на Асоциацията на регионите на Франция и лидер на центристите Ерве Морен. Участниците в срещата също така подчертаха, че очакват решения, които – както се очаква, Макрон ще обяви в рамките на телевизионното си обръщение към нацията във вечерните часове на деня.

По данни на френската телевизия в срещата с Макрон са участвали между 30 и 40 делегати на „жълтите жилетки“, а от страна на управляващите са се присъединили членове на кабинета в Париж, сред които премиерът Едуар Филип и министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.
(„Епицентър“)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top