Отложиха гласуването в парламента на Великобритания на сделката за Брекзит

Отложиха гласуването в парламента на Великобритания на сделката за Брекзит

Водещи новини, Свят 0 Comment 12

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, притиснена от убедеността, че „сделката ще бъде отхвърлена със значителна разлика“ отложи гласуването в парламента на сделката за Брекзит.

Тя обяви пред парламента, че гласуването по споразумението за Брекзит се отлага. Преди това медиите съобщиха, че Мей ще направи опит за спечелване на отстъпки от лидерите на Европеаския съюз на срещата на високо равнище в Брюксел на 13 и 14 декември.

Много депутати са против сделката, договорена от премиера. Прогнозите са за провал на гласуването, което от своя страна може да доведе до отстраняването на Мей от власт.
Европейският съюз смята, че Великобритания има „най-добрата и единствена възможна“ сделка за излизането от Общността и няма да я предоговори. „Нашата позиция не се е променила,  за нас Обединеното кралство напуска Европейския съюз на 29 март 2019 г.“, каза говорителят на Европейската комисия Мина Андреева.

Група шотландски политици, противници на Брекзит, се обърнаха към Европейския съд. Европейският съд издаде решение, съгласно което Великобритания може да отмени едностранно оттеглянето си от структурите на Общността, без да иска одобрението на други държави-членки. „Обединеното кралство е свободно да оттегли едностранно уведомлението за намерението си да излезе от ЕС“.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top