„ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪЖЕН ДЕН“

„ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪЖЕН ДЕН“

Политика, Свят 0 Comment 25

Юнкер след подписването на сделката за Брекзит: „Това е един изключително тъжен ден!“
Бойко Борисов: „Това е исторически ден, но в негативен план, защото една държава, Великобритания, напуска Европейския съюз.“

Европейските лидери подписаха споразумението за Брекзит на извънредната среща на върха в Брюксел днес. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви новината в личния си профил в „Туитър“. 27 държавни и правителствени ръководители от ЕС са положили подписите си под документа. Споразумението стана възможно, след като Испания оттегли ветото си за Гибралтар, а Великобритания обеща да води отделни преговори по въпроса. Споразумението за Брекзит трябва да бъде одобрено от британския парламент в началото на декември.

18-месеца продължиха преговорите между Лондон и Брюксел, след като Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор след референдума през 2016 година.
Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 година.

„Едно нещо е сигурно – ние ще останем приятели до края на света и дори един ден след това.“ Това заяви председателят на европейския съвет Доналд Туск на пресконференцията след извънредната среща на Върха в Брюксел, на която лидерите от ЕС подписаха споразумението за Брекзит. „Това е възможно най-добрата сделка за Великобритания, най-добрата възможна сделка за Европа. Това е единствената възможна сделка“.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top