Ди Велт: Русия изненада с добри икономически показатели

Ди Велт: Русия изненада с добри икономически показатели

Свят, Теми 0 Comment 26

Снимка: БЕГНС архив

Въпреки ожесточаването на западните санкции, икономическите показатели на Русия изненадаха със своята положителна динамика, пише германското издание „Ди Велт“, цитирано от БГНЕС.
През третото тримесечие Русия регистрира излишък по текущата сметка на платежния баланс в размер на 26.4 милиарда долара. Това отговаря на 6,5% от БВП, което е абсолютен рекорд. През тази година Централната банка очаква положителен баланс в размер на 98 милиарда долара. „Тези данни няма да са по вкуса на тези, които се надяват, че различните икономически санции ще доведат до бърз и изключително негативен ефект за руската икономика. Като минимум в краткосрочна перспектива всичко е точно обратното“ отбелязва авторът на статията.
Според анализаторите на изданието главните причини за „сензационните“ печалби на руските компании и бюджета са следните фактори: поскъпването на петрола и промяната в курса на рублата. Въпреки традициите, руската валута вече не се развива правопропорционално на цената на „черното злато“. Освен това поевтиняването на рублата доведе до поскъпване на вноса, превръщайки родните стоки в по-привлекателни. В резултат вносът намаля, а доходите от износа се увеличиха.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top