ОТ СРЯДА ДО СРЯДА Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 


Как премина тази напрегната седмица?
Русия би подкрепила Сирия при евентуална военна намеса срещу нея, каза руския президент Владимир Путин на пресконференция след срещата между страните от Г-20. Русия винаги е помагала на Сирия - с доставката на оръжие, както и в икономическата и хуманитарната сфера. Военни действия срещу Сирия, каза Путин, ще имат много отрицателно въздействие върху международната сигурност като цяло. Руският Лидерите на Индия, Бразилия, Южна Африка и Индонезия са твърдо срещу военната операция в Сирия.
Президентът на САЩ Барак Обама настоя пред Пентагона да се увеличи броя на целите при евентуален военен удар върху Сирия и така да се разшири списъка от 50 сирийски обекта, съставен първоначално от френски военни. За да се избегнат непредсказуеми последствия, се планира избягването на удари по местата за съхранение на химическо оръжие, което стана повод за провеждането на операцията. Цели на коалицията ще бъдат части на сирийската армия, отговорни за извършване на химическата атака, щабните подразделения, артилерийски и ракетните батареи, базите на ПВО...
"НАТО няма намерение да участва в евентуална военна намеса срещу Сирия", каза говорителят на северноатлантическия алианс Робърт Пшел.
Над 2/3 от французите са против участието на страната в международни военни действия в Сирия, сочат данни от социологическо проучване, извършено по поръчка на ежедневника "Фигаро".
Българският вицепрезидент Маргарита Попова също се обяви против войната: "Не мога да се съглася с това да има война. Затова аз като политик, като жена, като майка, като човек с особена чувствителност, създал живот, грижещ се за живот, казвам, че това е човешко безумие и на никаква цена не подкрепям и не бих подкрепила такъв изход".
Близо 100 000 души присъстваха на 4-часовото бдение за мир в Сирия на пл. "Свети Петър". Проявата в Рим в съботния ден бе най-голямата акция на Запад против планираната от Съединените щати военна операция срещу режима в Дамаск.. Папа Франциск отправи призив за мир и критикува онези, които "са пленени от идолите на властта и силата" и унищожават чрез война това, което Бог е създал.
И тогава дойде съобщението, че Русия е предложила на Сирия да постави под контрол химическите си оръжия и Сирия се е съгласила. Президентът на САЩ Барак Обама предложи на сенаторите да отложат гласуването за одобрение на военна намеса в Сирия, за да се даде възможност за дипломатическо решение на въпроса.
Нещо се е объркала ЕНП. Тя следяла "с голямо безпокойство политическите събития в България, които последваха проведените през май тази година предсрочни парламентарни избори… ЕНП осъжда безпрецедентно агресивната и манипулативна предизборна кампания, в резултат, на която бе сформирано коалиционно правителство от социалисти и либерали." Но не казва ЕНП, че изборите бяха организирани и проведени от управляващата тогава ГЕРБ, член на ЕНП.
"Европейската партия счита за "политическа чистка" уволнението нa експерти в държавната администрация". Но не казва как бяха назначени тези "експерти" и беше ли "чистка" уволнението на тези преди тях, чиито места да заели сега уволняваните.
"Поради тези причини, ЕНП:
- приветства като легитимни мирните протести на българското гражданско общество срещу управленските методи на коалиционното правителство и липсата на прозрачност, които намират най-видимо изражение в кадровата и бюджетната му политика и осъжда опитите за провокации срещу протестиращите;
- настойчиво подчертава, че политическата криза в България заплашва демократични ценности и принципи в ущърб на бизнеса и гражданското общество в България и в Европейския съюз като цяло;
- смята, че нови неманипулирани избори са единственият изход от сегашната деструктивна политическа безизходица".
Господата "приветстват" мирните протести и "осъждат опитите за провокация срещу протестиращите"!
Ние пък "осъждаме" тяхното вмешателство в българските работи. И питаме какво ще пишат след евентуални бъдещи избори, ако ГЕРБ получат по-малка и от сегашната подкрепа, което е почти сигурно с видимия отлив на симпатизанти и подкрепа.
Размерът на българския държавен дълг в края на юли възлиза на 6 907,7 млн. евро, от който 3 200,6 млн. евро е вътрешния дълг, а 3 707,1 млн. евро външния дълг. В номинално изражение дългът намалява с 18,1 млн. евро в сравнение с края на юни.
Иво Инджев, като поучава Реформаторския взе и да римува:
"За да спечелиш от тото, трябва да пуснеш фиш. За да спечелиш избори, трябва да се учредиш."
Класик! 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

ВРЪЗКИ

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92" 

БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM