Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

МАРАТОН НА ЧЕТЕНЕТО

За четвърта поредна година Българската библиотечно информационна асоциация организира инициативата Маратон на четенето, част от Националната кампания "Четяща България". С него бе отбелязан Международният ден на книгата и авторското право - 23 април и Деня на Земята - 22 април.
Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва от 1969 г. по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на писаното слово и четенето за развитието на личността, като се отбелязва в цял свят от различни правителства, неправителствени организации, културни и образователни институции.
Регионална библиотека "Христо Ботев" град Враца се включи в Маратона на четенето с многобройни свои инициативи: за най-малките, децата от детските заведения във Враца, се прожектира филмче с приказки на Ханс Кристиан Андерсен. При откриването на Маратона те чуха как звучи негова приказка на български, английски и немски, прочетена от ученици на Езиковата гимназия "Йоан Екзарх". Във верижно четене на откъси от любими произведения участваха ученици от НУ "Иван Вазов", ОУ "Васил Левски". По десет минути от учебен час учениците от ПМГ "Иван Ценов" четоха свои есета, откъси от книги, посветени на опазването на природата, управлението на отпадъците и други. Във филиала на РБ "Христо Ботев" в ж. к. "Дъбника" ученици от Клуб по журналистика към СОУ "Никола Войводов" също четоха свои есета, а четири деца от ромски произход - ромски приказки. Във филиалната библиотека гостуваха и ученици от VI клас с кл. р-л г-жа Тинка Павлова и III-ти "б" клас от СОУ "Отец Пайсий", които четоха любими откъси от книги. Заедно с актьора Емил Пеняшки колегите от Детския отдел гостуваха на ОУ "Христо Ботев" с. Баница, а членовете на клуб "Приятели на книгата" от ПМГ "Иван Ценов" четоха приказки на децата от ЦДГ "Знаме на мира". С детската писателка Петя Александрова се срещнаха децата от НУ "Софроний Врачански" на организирано детско утро "Ето ви малко звездички".
Опитът от провежданите библиотечни инициативи, част от които е Маратонът на четенето, показват радващо желание децата да се докоснат до хубавата книга, да я разгърнат, да се срещнат с нейните герои. Разбира се, тези инициативи не са насочени само към най-малките ни читатели, но и към порасналите, към така нареченото "компютърно поколение". Защото срещата с книгата ни дава нещо ново, което компютъра не може, защото само книгата е тази, която провокира въображението, кара ни да мислим, обогатява езика ни.
Постигнатото не бива да ни успокоява, напротив, ние трябва да търсим и нови начини и инициативи, за да върнем читателите в библиотеката. Да включваме все повече училища, детски градини и други неправителствени, културни и обществени организации в провеждането на съвместни мероприятия, за да бъдем спокойни за бъдещето на книгата, за съдбата на библиотеките и нашите читатели.

Олга КАМЕНОВА


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM