Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ИЗЛОЖБА ОТ ГОБЛЕНИ
НА
МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

На 23, 24 и 25 ноември българските медицински сестри ще покажат в Брюксел изложба от шити от тях гоблени в либийския затвор. Сбирката е от над 40 гоблена, които ще бъдат изложени в град Динан. Поканата е отправена от кмета на белгийския град, който подкрепи инициативата "Не сте сами". Това съобщи Валя Червеняшка във Враца. Тя беше тук по покана на областния управител Антонио Георгиев. Г-н Георгиев връчи на Червеняшка документите за откритата на нейно име дарителска сметка, в която за два месеца са събрани 1 600 лева. Медицинската сестра благодари на областния управител и на представителите на ръководството на лекарската колегия за благотворителния жест. "Може сумата да не е голяма, но знам, че е от сърце".
В експозицията, която ще бъде показана в Брюксел, Валя Червеняшка ще участва с 4 гоблена ("Тайната вечеря, "Мона Лиза", "Есенен пейзаж" и "Свети Георги"). Последният е останал недовършен, но медиците са решили да остане така завинаги. "В деня, когато разбрахме, че в Триполи са дошли представителите на ЕС и г-жа Саркози, всички много се вълнувахме. Аз, обаче, бях започнала да шия и още от предишната вечер бродирах лика на българския Светия и ореола над главата му. Около мен цареше суматоха, имаше много напрежение, слушаха се новини, всички тръпнеха в очакване на това, как ще се реши съдбата ни. Колегите ме подканяха: "Валя, ела да слушаме, какво става", но аз бях решила, че трябва да приключа бродирането на Свети Георги - бях си казала, че когато това стане, ние ще бъдем свободни. Така и се случи. Затова този гоблен няма да бъде ушит никога".
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM