Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ОНИХОМИКОЗА
(ГЪБИЧКИ ПО НОКТИ)

Онихомикозата е често срещащо се заболяване. По-често потърпевши са ноктите на долните крайници. Жълтеникавите петна по нокътното легло (плочица) са едни от началните симптоми. Постепенно под нокътната тъкан започва образуването и на жълтеникава роняща се материя. Тя повдига нокътното легло, в резултат на което нокътът може да се забие в тъканта. Получава се възпаление, което е симбиоза от гъбична и бактериална инфекция. При такава ситуация обикновено болният нокът се маха хирургически. Това не е разрешение на проблема, тъй като и новопоникващия нокът съдържа също гъбични спори, които водят до нова гъбична инфекция. Ще цитирам комбинация от два медикамента, които дават бавен, но сигурен терапевтичен ефект. Вечер краката се киснат във воден разтвор на сода за хляб (две супени лъжици сода бикарбонат на 2 литра вода). Порьозната материя омеква и внимателно се изтрива с пиличка. Нокътното легло и изтритото пространство под нокътя се мажат с йодна тинктура разредена със спирт. След засъхване болните участъци се мажат с мехлема Уайдфийлд. Гъбично променената тъкан се унищожава от двете лекарства и постепенно се избутва от новорастящия нокът. Колкото болният нокът е по-заоблен и деформиран, толкова по-продължителен е терапевтичния процес. При алергия към йод и болна щитовидна жлеза йодната тинктура е противопоказна. Тогава вместо нея може да се включи низорал крем. Последният прониква в дълбочина на нокътната плочка.
Препоръчвам новопоникналите нокти след лечението да бъдат профилактирани с батрафен лак. При тежка форма на онихомикоза се включва вътрешно антимикотика интраназох по точно определена схема. При гъбична инфекция по ноктите се препоръчва хубаво подсушаване на краката след миене и носене на памучни чорапи. Когато тъканта около нокътя е оточна и подута, първо се подтиска възпалението около нокътя. Прави се баня със студен извлек от смрадлика, към която се прибавя сода за хляб. След засъхване възпаленото място се маже с банеоцин.
Всичко за онихомикозата може да научите и получите в частен терапевтичен център „Узунови“

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM