Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СБОГУВАНЕ С ГЕОРГИ ТИШКОВ

На 6 април 2008 година си отиде от живота скулпторът Георги Тишков.
Със своите търсения, със несъмнения си и упорито развиван талант, той се нарежда сред най-талантливите художници на врачанската земя.
Георги Тишков в истинския смисъл на думата осея врачанската земя със своите творби: паметници, паметни знаци, барелефи, пластики.

Завършил Националната художествена академия, той се завърна в родния край, амбициран да развие многообещаващият си талант. Откри първата самостоятелна изложба в София през 1981 г., втора през 1996 г., участва в Национални и международни изложби, в международните симпозиуми по скулптура в Бургас, Хайнувка и Оройнско - Полша, в симпозиумите във Враца, Мездра, Берковица, Вършец.
Дните и нощите в ателието, в близост до Хижата, бяха белязани от присъщата му упоритост в търсенето на формата, на верния изказ, на сливането между идея и изпълнение. Георги Тишков създаде паметниците на Дядо Йоцо, на Васил Левски във Враца, барелефите на изтъкнати врачани, между които на Иванчо Младенов, Козма Тричков, семейство Балабанови. На 24 май 2007 година бе открит неговия, в съавторство с Моника Игаренска, паметник на Св. св. Кирил и Методий в централната част на Враца.
Неговите малки пластики са заредени с изключителен динамизъм, с вътрешна съсредоточеност и напрегнатост, и едновременно са изпълнени с волност и свобода. Широтата на замисъла, естетизацията на формата, достигнатия майсторлък в работата с метала доведоха до високохудожествени резултати - "Конник", " Птица", "Орфей", "Музикант", "Майка"...
Работи на Тишков украсяват десетки галерии: Националната художествена галерия, Софийската градска, Врачанската, Видинската, Пловдивската. Десетки творби на врачанския художник са в частни колекции в Германия, Белгия, Холандия, Люксембург…
Врачанската общественост, и всички, които обичат художественото творчество, ценят създадената от ръцете, сърцето и душата на Георги Тишков красота, самородния му и висок български талант.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM