Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ГОЛЯМАТА
МОЛИТВА
ЗА БЪЛГАРИЯ

Юбилейният концерт, посветен на 85-годишнината и 60 години творческа дейност на изтъкнатата българска диригентка Радосвета Бояджиева, наша съгражданка, събра в неделя, 20 януари 2008 г. в столичната зала "България" елита на музикалната общност и интелектуална София.
В концерта взеха участие Софийската филхармония, Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов", солистите Диляна Георгиева, Румяна Петрова, Иван Ангелов, Марио Аппен, Христо Чешмеджиев.
Юбилярката дирижира Симфония № 6 си минор опус 74 "Патетична" на Пьотр Илич Чайковски и публиката й се отблагодари с овации и искрена благодарност за изключителното майсторство и проникновение.

Под диригентството на Иван Кожухаров бе изпълнена авторската творба на Радосвета Бояджиева "Молитва за България", реквием за солисти, хор и рецитатор, посветен на 130-та годишнина от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.
Радосвета Бояджиева получи не само овации за голямото си диригентско майсторство, за изключителната си надареност, тя получи признание и любов за големия принос в развитието на българското симфонично и оперно изкуство, за дългия и неотклонен път към съвършенството.
Цветя заляха зала "България"- от името на министъра на културата Стефан Данаилов, от Софийската филхармония, от Софийската опера, от ВС на БСП, от депутати, от кмета на Община Враца Тотю Младенов, от стотиците й верни почитатели в залата.

"Зов за истина"


НЕНАДМИНАТ ТАЛАНТ,
С НИЩО НЕСРАВНИМО ИЗЛЪЧВАНЕ

- Приветствен адрес на Министерство на културата -

До г-жа Радосвета БОЯДЖИЕВА

Уважаема госпожа Бояджиева,
Бих желал най-сърдечно да Ви поздравя с Вашия 85-годишен юбилей! Един достоен живот, през който Вие неуморно проявявате Вашия талант и качества на изключителен диригент. Не случайно сте носител на множество награди и отличия, които са чест не само за Вас, но и за България. И днес продължавате да носите славата на първата българска жена-диригент, за която големия руски диригент Евгений Мравински казва: "Ненадминат талант, с нищо несравнимо излъчване, притежаваща уникална музикална памет и култура на интерпретацията на произведенията, музикант до дъното на душата си."
Вие отдадохте Вашата енергия, музикално вдъхновение и професионализъм както на оперната, така и на симфоничната сцена. Интерпретациите под Вашата диригентска палка, ръководила най-големите български оркестри и камерни ансамбли, неотменно са вълнували музикалната публика у нас и по света.
Пожелавам Ви преди всичко здраве, за да радвате и занапред музикалната общественост с Вашето неизчерпаемо и многопланово творчество.
Честит юбилей!

проф. Стефан ДАНАИЛОВ,
министър на културата


 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM