Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

RAI ПРЕДСТАВЯ
СВОЯ ПРОДУКЦИЯ
В СОФИЯ, ВРАЦА И ЗГОРИГРАД

Екип на италианската телевизия RAI 3 засне филма "Става на Балканите", който разказва за пагубното наводнение във врачанското село Згориград през май 1966 г. Тогава след няколко дневни непрекъснати проливни дъждове се скъсва бентът на хвостохранилището на мина "Плакалница" над селото и тонове вода с отпадната шлака причиняват тежки разрушения във Враца и околните села.
Филмът ще бъде представен в София, Враца и село Згориград. Той е заснет през пролетта на 2008 г. по идея на Фондация "Става 1985 онлус". Фондацията е създадена предимно от роднини на жертвите и пострадалите при аналогична трагедия в италианските градчета Става и Тезеро през 1985 г.
Делегация от Фондация "Става 1985 онлус" и община Тезеро е в България. Първата среща е в София, където е организиран семинар в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Днес, 29 април, от 16.00 часа ще има презентация на филма "Става на балканите" и на книгата "Згориград - Става - идентични бед- ствия".
След това делегацията ще представи филма и книгата във Враца на 30 април от 17 часа в Историческия музея и на 1 май от 11 часа в залата на читалището в село Згориград.
В 10.30 часа ще започне литургия в памет на жертвите в църквата на село Згориград и ще бъде открита паметна плоча с имената на загиналите на 1 май 1966 г.


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM