Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЯРКО СВЕТИЛО
В РОДНАТА ИСТОРИЯ

Под това заглавие излезе една забележителна книга, издание на Врачанска митрополия, 2009 г., посветена на живота и борбите на големия книжовник и будител Св. Софроний Врачански. В редакционния съвет на книгата са: Троянския епископ Киприян, Илия Борисов, Валерия Тарашоева, свещеноиконом Николай Костадинов. Книгата е под редакцията на литературния критик Иван Гранитски.
В "Силата на българския дух" Гранитски отбелязва :"Св. Софроний Врачански е едно от най-удивителните знаменателни и заредени с животворна патриотична енергия явления в новата история на България. Какво ли не е този народен будител, страдалец и проповедник на православната вяра? Той е един от създателите на пробуждащата се за нов живот млада българска литература. Неговата автобиография "Житие и страдания грешнаго Софрония" е от първите оригинални творби на писаното ни слово. Той е един от създателите на литературния български език. Но в същото време този пламенен родолюбец заедно с Паисий Хилендарски е и от първите исторически писатели, които полагат основите на изследването на българската история и драмите на националната съдба. Епископ Софроний е проповедник на православието, защитник на вярата, деец на Българската православна църква с изключителни заслуги."
В книгата са поместени "Думи на Св. Софроний епископ Врачански" статии, изследвания, слова, поетически и музикални произведения. Автори в сборника са: митрополит Калиник, Васил Друмев, Сливенски митрополит Йоаникий, Троянополски епископ Киприян, Михаил Арнаудов, проф. Вера Мутафчиева, акад. Петър Динеков, проф. Николай Дилевски, д-р Надежда Николова, Антоанета Сиракова, Илия Борисов, Илия Петров, Валерия Тарашоева, Доростолски митрополит Иларион, Мария Желева, Ненчо Савов, Цветан Илиев, Радко Радков, Петър Карагенов, Димитър Димитров.
"Тази книга не би била възможна - казва редакторът Иван Гранитски - без инициативата, енергията и родолюбивата страст на дядо Калиник.
Хвала и чест!"


 

 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"

ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM