Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

БРЮКСЕЛ КАЗА "ДА"
НА АЕЦ ''БЕЛЕНЕ''

Европейската комисия (ЕК) даде положително мнение за проекта за атомна електроцентрала в "Белене". Европейската комисия реши, в съответствие с изискванията на Договора за Евроатом, да даде положително мнение за плановете на българската Национална електрическа компания (НЕК) да построи нова атомна електроцентрала на площадката в "Белене", се посочва в съобщението на ЕК.
Според тези изисквания всякакви инвестиции, свързани с атомна дейност трябва да бъдат съгласувани с комисията, която от своя страна трябва да изпрати доклад с мнението си до заинтересованата страна. Дадената положителна оценка от Комисията на планираната инвестиция е едно от условията то да бъде изпълнено.
Европейската комисия отбелязва, че НЕК е отделила от бюджета си средства за изваждане от употреба на ядрения си реактор, както и парични фондове за справяне с радиоактивните отпадъци. Комисията е дала висока оценка и за информацията на инвеститорския проект за из- граждане на АЕЦ "Белене", който включва различни системи за сигурност, за подобряване на защитата от рискови ситуации като земетресения или самолетни катастрофи. Според Брюксел за компанията, инвеститор на проекта, е важно влагането на капитал в различни предприятия за доставка на ресурси, съгласно изискванията за сигурност за доставка на гориво на ЕС.
Сега предстои избор на изпълнител на стратегически инвеститор и на инвестиционна банка за изграждане на проекта, уточни заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. Малко след като пое поста на министър на икономиката Петър Димитров обяви, че АЕЦ "Белене" е най-важният национален проект през следващите години и в доизграждането му ще бъдат вложени 4 млрд евро. Активното строителство ще започне 2008 г. и в него ще бъдат ангажирани близо 6 000 души.
Руската компания "Атомстройекспорт" беше избрана за изпълнител на проекта. Той предвижда изграждането на два 1000-мегаватови блока с реактори от трето поколение. В по-нататъшното строителство на АЕЦ "Белене" ще участват немската компания "Сименс" и френската държавна компания "Арева". Преди време правителството реши държавна гаранция за кредит от 600 млн. евро да бъде издадена за инвестиционния проект за АЕЦ "Белене". Наскоро от Геофизичния иннститут на БАН обявиха, че площадката на АЕЦ "Белене" се намира в най-спокойните в сеизмично отношение области в България.
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM