Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Д-р Атанас Семов:

СЕГА Е МОМЕНТA
ДА ПУСНЕМ ОТНОВО
III И IV БЛОК НА АЕЦ

- Д-р Семов, в Гражданския комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" участват редица учени. Защо не чуваме техния глас в защита на АЕЦ "Белене" така, както беше при защитата на АЕЦ "Козлодуй"? Обезсърчени ли сте?

- Защото темата за АЕЦ "Белене" е бизнес тема, а "Козлодуй" беше въпрос на национално достойнство. Пък и твърде неравностойна се оказа битката на 15 интелектуалци срещу 15 милиарда евро - това е сумата от загубите на България от затварянето на 4-те реактора в АЕЦ "Козлодий" и инвестициите, които трябва да направи в АЕЦ "Белене".

- В края на 2002 г. кабинетът "Сакскобургготски" обяви, че цената на размразения проект "АЕЦ Белене" ще бъде между 800 млн. и 1 млрд. евро на реактор. Година по-късно беше вече 1.2-1.6 млрд. евро. Сега е 4 млрд. евро за двата реактора, а може да се повиши още. Как да си обясним това почти тройно увеличение?

- За почти тройно по-високата цена на проекта за АЕЦ "Белене" има две възможни обяснения. Първото е, че може би държавата забогатява усилено в последните години и възнамерява да инвестира по-масирано, примерно, в по-голяма инфраструктура. По-верен е вторият вариант - много доверчиво е била приета обявената през 2002 г. цена от 1.2-1.4 милиарда евро на реактор. За експертите е ясно, че централа дори и само с един реактор, не може да се изгради за по-малко от 2 млрд. евро. Поне в Европа. Не сме Иран, където работната ръка е де факто безплатна и където АЕЦ може да се вдигне без скъпоструващи и многобройни международни експертизи за сигурност, безопасност, екология и т.н. Големият въпрос за АЕЦ "Белене" не е в нейната цена. Големият въпрос е дали престъпната некадърност и небрежност, или още по-престъпни интереси продължават да отлагат започването на строежа й.

- След като беше доказано, включително и от работата на депутатите на АТАКА в Европарламента, че ЕС няма решение за затварянето на АЕЦ "Козлодуй", възниква въпросът в чии интереси е България да няма ядрена енергетика?

- Мисля, че за всички в България е вече ясно, че не Евросъюзът затвори малките блокове. Гражданският комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" предлагаше стъпки за спасяването на III и IV блок и, подчертавам, за спасяването им чрез институциите на ЕС, а не въпреки тях. Колкото по-бързо се намери окончателно решение за АЕЦ "Белене", толкова по-бързо ще могат да започнат действия за спасяването на III и IV блок в АЕЦ Козлодуй. В момента Европа официално подкрепя ядрената енергетика. И след като е ясно, че петролът вече гони 100 долара на барел, аз питам каква по-благоприятна обстановка чакаме, за да направим нужното за отваряне на доказано безопасните 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", които да работят поне до 2013 г., когато е засега най-ранният срок за пуска на АЕЦ "Белене".

- Планът на бившия министър Румен Овчаров за спасяването им не ви ли помага? Не работите ли заедно с кабинета по този въпрос?


- Шумно обявеният, но невидян от никого план на Румен Овчаров потъна в забвение. Не съм чувал правителството да се е отказало от него, но не съм чул и да е направило нещо. Аз съм убеден, че такъв план не е имало. За нас е съвсем очевидно, че правителството не полагаше и не полага искрени усилия за спасяването на двата блока на АЕЦ "Козлодуй".

- Защо? В чии интереси?

- Няма да назова интересите, защото за това се носи наказателна отгорворност, но само ще кажа, че са огромни. Става дума за сблъсък на интереси. В края на 90-те години и началото на новото десетилетие никоя от световните сили в ядрената енергетика нямаше материален интерес от защитата на АЕЦ "Козлодуй". Сега е обратното - огромни са интересите в АЕЦ "Белене", както и за изграждане на мощности в други държави, например ядрени блокове в Турция и неясно какви мощности в Гърция, които да заместят АЕЦ "Козлодуй". Международната ситуация днес е принципно различна. Истината е, че всички биха имали интерес от експлоатацията на III и IV блок поне до края на 2013 г. Защото е ясно, че преди тази дата никъде на Балканите няма да заработи нова мощност, а дефицитът на енергия съсипва икономиката на полуострова.

- Да разбираме ли, че Гражданският комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" подкрепя проекта АЕЦ "Белене"?

- Комитетът работи за отстояване на интересите на българската ядрена енергетика. Но вече не сами, а с нашите европейски съмишленици.

- Кои са те?

- Мога да ви уверя, че всички групи в Европейския парламент и всички международни организации, компетентни в областта на ядрената енергетика, ни подкрепят. Проблемът е, че нямаме подкрепата на правителството. То не работи достатъчно по въпроса и нашите европейски приятели ни питат "Къде ви е държавата?!"

- Аз виждам само неприятели, само възражения, поне на повърхността. Политически натиск накара Дойче банк да заяви, че се оттегля от финансирането на новата АЕЦ. Какво ще правим, ако други големи банки откажат да го финансират?

- Мисля, че сериозните банки не се поддават на елементарни въздействия. Друг е въпросът, че България трябва всячески да доказва безопасността и рентабилността на проекта АЕЦ "Белене".

- Противниците му в десния "кошер" у нас - ДСБ, ИПИ, Центърът за либерални стратегии и др., са открили примери за корупция в някои договори по този проект. Не ви ли разколебава това?

- Всеки проект е уявзвим откъм корупция и всяко обвинение трябва да се доказва. Ако сме толкова мнителни към всеки проект, трябва да останем и без пътища, и без топлоцентрали.

- Те лансират, при това агресивно, антируския геополитически интерес - да не се позволи на Русия да стъпи на европейския пазар на ядрено електричество чрез АЕЦ "Белене". Какво ще им кажете?

- На мен ми е ясно, че политическата скука вдясно не може да не доведе до агресия. А на Русия - нека тя заповяда.

в. "Атака"
сн. “Пъва Атомна”
 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM