Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

СНИМКА С КОСТОВ ПРЕД ЦЕНТРАЛИТЕ

Кеворк Кеворкян

Тия дни името на Иван Костов се завъртя от Бойко, който пък внезапно се сети за американските централи "Марица 1" и "Марица 3", харизани от бившия премиер на американците, за да спечели милостта и подкрепата им преди изборите.
Спечели си една снимка с Буш, нищо повече - а енергетиката ни тръгна към плачевното състояние, в което се намира и досега.
Мнозина биха дали всички бели коне, които пасат в нашата политика - заедно с краставите магарета край тях - за да надзърнат в грамите на американското посолство в София, в които става дума за Костов. Американците никога не го харесаха истински, но защо - това не стана ясно.
Големият "реформатор" не беше по вкуса им, дори след като им направи прескъп подарък, който облагодетелства в почти криминална степен техни фирми, а покрай това обърка за повече от 15 години енергийния баланс на България.
И ако този подарък не бъде взет обратно, нищо добро не ни чака.
Но понеже сме си овце, все мрънкаме за руския газ, но и през ум не ни минава, че плащаме като идиоти за американския ток.И сега Бойко се сети за централите.
Най-после - макар че от 2009 година досега десет пъти можеше да спре кожодерската им практика.
Но в нашата политика е важно, за какво се сещаш, а не какво вършиш.
Сега остава да си направи снимка за спомен с Костов - пред една от централите.
И всеки по пътя си.
За по-вълнуващо могат да се снимат и с някой балама от стопанския шедьовър на Костов - работническо-мениджърската приватизация.
А ако някой ми намери и един обикновен човек, забогатял от тази фалшификация, до края на живота си ще паля по четири свещи на ден за здравето на Костов.
***
Иначе тия дни публиката се разшумя повече покрай новия клип за България, поръчан от туристическото министерство. За него ме пита и Георги Александровски.
Няма смисъл да го гледате, ако не сте го гледали, понеже той генерално е сбъркан - макар че са ангажирани някои от най-известните звезди на световното кино.
"Това е мястото!" - заплашително казва в клипа Силвестър Сталоун.
Но не защото България е туристически рай, а понеже било добро "място" за правене на филми - и това автоматично ни подсеща за екшън приватизаторите на бившия национален Киноцентър, които го придобиха долу-горе по рецептата на американските централи.
За друго клипът едва ли има потенциал.
Защо един англичанин, примерно, ще се домъкне у нас, ако Сталоун или Стейтън му казват, колко им е приятно да се снимат тук? Ами, да си се снимат, какво ме засяга това - ще си каже англичанинът и ще тръгне към Испания или Гърция.
Така трудно ще продадеш страната си.
Ако толкова ти трябват известни имена, купи Григор и Шарапова - а посланието им може да бъде: "Това е мястото, където да се разделите с гаджето си!"
Крием морето - което все ще си намирисва, и четири мандата да изкара Бойко - крием го зад известни филмови звезди, сякаш така то ще започне да ухае на "Шанел".
Тия звезди не могат да бъдат лидери на доверие, понеже става дума за туризъм, а не за кино - техният фасон не е използван по предназначение.
Но нашите български работи все са си объркани.
Клипът издава безсилие, той е правен по матрицата на фалшивите отношения.
По същия начин, някой като Юнкер дежурно хвали България - стандартно, бездушно и много често напълно изкуствено.
Мрежата си направи една шега - получих от приятели клипа заедно с видеото "10 неща, които не знаем за пениса" - брех!
Може би това беше намек за любезния пенис, очакващ онзи, който безразсъдно нагази в нашия туризъм.
Освен всичко друго, клипът е ясно свидетелство, че не смеем открито да покажем страната си и природните й дадености, доколкото изобщо са съхранени.
А се крием зад популярни екшън герои - докато те се трепят, ние пък разсипваме, като в екшън филм, природата си.
За днешна България трудно може да бъде направен смислен клип - дори ако се съюзят Уди Алън, с мазохистичното му чувство за хумор, и Стивън Спилбърг - с чудовищния му инстинкт към успеха.
Може би нещичко ще успее да постигне Тарантино с някое "Криминале made in BG".
Министерството на туризма е шампион по създаването на аматьорски реклами, в началото на годината писах за дивотията с Драгоманското блато - тогава беше създаден друг шедьовър на безпомощността в туристическия бранш.
Имало сериозен отлив на руски туристи, вероятно и заради бръщолевенията срещу Русия на Наполеончо - Плевнелиев. И какво бяха решили в министерството на туризма?
Как какво - скокнали да правят клипче за прелестите на родината ни, като отделили за популяризирането му 2 /два/ милиона лева.
Очакванията им били да хукнете да се запознавате с по-малко познати български забележителности, между които и с Драгоманското блато.
Драгоманското блато.
Блато.
Тогава един привидно скромен телевизионен репортаж за въпросното блато стремглаво се превърна в потресаваща метафора. Потърсете го в Мрежата, вижте го на всяка цена.
И си съчинявайте наум лозунги, докато го гледате, за да не полудеете съвсем.
Например - "От Драгоманското блато - към светлите бъднини".
"Видения от Българското Блато".
"Да помечтаем заедно в Блатото", и пр.
Тогава посъветвах нашите бизнесмени от туристическия бранш да спрат да надписват само кюфтетата, а да предявят и една тлъста сметка на Наполеон от "Дондуков" 1 - да не искат друг да им компенсира тазгодишните загуби, а да хванат за гушата този храбрец, който, скрит в килерите на президентството, не се умори да сипе закани срещу Русия и така прокуди руските туристи.
Той, и неговите ортаци и покровители, да ги възмездят, защото тази година ще бъдат отчетени още по-малко туристи.
Сметката на Наполеон може да я надписват, колкото си искат.
***
Докато пишех този текст, по телевизията съобщиха за нова мода в училищата: децата си купували въшки, за да не ходят на занятия.
Е, и Тарантино не може рекламира такава държава.
Това е мястото. Вън от съмнение.


.


.


ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM