Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПОСЕЩЕНИЕ НА ДОБРА ВОЛЯ

На 20.06.2015 г жени социалистки от област Враца посетиха Калафат, Румъния. Идеята за срещата се роди на конференцията с международно участие, проведена в София с участието на Зита Гурмай и Маруся Любчева от Партията на европейските социалисти. Делегацията от Враца се водеше от председателката на Областния съвет на жените социалистки Наталия Христова. Участваха председателките на Враца, Роман, Мездра. Посещението се осъществи съвместно с жени социалистки от Видинска област, ръководени от Маргарита Велкова. посрещането на Жените от България бяха посрещнати пред историческия музей с хляб и сол и червена роза за всяка българка от кмета на Калафат Мирча Гуца.
Срещата с него се проведе в залата за прием на гости, видяхме залата, в която са водени преговорите и подписан Договора за строеж на Дунав мост. По всичко личеше, че румънците ценят историческото наследство, поддържат паметници на културата, гордеят се с това, разположили са местната управа в старинни, поддържани зали, които респектират. Кметът замина на сватба, беше кум на младоженците. Срещите продължиха в залата на Общински съвет. Чаровни дами, изискан стил, активен диалог, желание за съвместна работа по социални проблеми, отглеждане и възпитание на децата, равнопоставеност на половете. Налагаше се присъствието на млади хора на различни управленски нива от Окръг Долж, Крайова, Калафат. Очарователната Кармен Чуйка - председателка на жените и общински съветник в Калафат ни посрещна с думите "Знаете ли откога ви чакаме". Имаме общи женски радости, грижи, проблеми. Можем и ще си сътрудничим. Реката ни разделя като територия, но и ни свърза като съдба, възможности, желания. Усещахме се приятелки. Свои послания изразиха Александра Пресура, председателка на окръжното ръководство на социалдемократите в Крайова, която подкрепя трансграничното женско сътрудничество,.
Жанина Владой, член на бюрото на окръжното ръководство Крайова, акцентира на европейските проекти и възможността да търсим заедно решения за успешно развитие на младите, жените, безработните. Сподели мисли за досегашното сътрудничество между област Враца и Окръг Долж. За утвърждаване и разширяване сътрудничеството между жените социалистки и румънските жени социал-демократи бяха поздравленията и предложенията на съветничката на евродепутата Виктор Бощинару. Самият евродепутат прояви интерес към срещата в Калафат и сътрудничеството в областта на минималната заплата, домашното насилие, равнопоставеността на половете , възможност за реализирането на жените в политиката . Следващата година предстоят избори и те искат да има значимо участие на жените в управлението. Стоинина Ирина, вицепрезидент на жените в Крайова, е и окръжен съветник, информирана е за всички съвместни проекти, изрази увереност, че и занапред ще сме редом жените от двете съседни страни. Тя ще подкрепя нови инициативи и добри практики .
Маргарита Велкова предложи обща Резолюция на участниците в срещата, в която са заложени основни положения на сътрудничеството - образование и възпитание, здравеопазване и профилактика на социалнозначими заболявания, култура , проблеми на родителството, работа за реализация на жените, актуални проблеми на джендър политиките. Направи предложения от името на българската делегация за среща в Зайчар и създаване на балканско женско сътрудничество .
Г-н Козмин Васили, зам. председател на Окръжното ръководство на СДП Крайова, Долж, започна своето приветствие с анекдот за приликите между страните от двете страни на Дунав - и двата района са бедни, но и във Видин и в Калафат има много хубави жени, колите им имат едни номера. "Може и вярвам, че дамите от трите организации в България, Румъния и Сърбия ще се обединят и сътрудничат, те могат да обединят и трите партии и трите държави. Подкрепям ви."
Приета бе Резолюция, Решения за действие и предложението следващата среща да е във Враца през август 2015 г. Насрочена бе Конференция за трансгранично сътрудничество по женските политики в Крайова през 2016 г. Отправи се призив , Обръщение към всички жени да са активни в решаване проблемите на децата, семейството, традиционната култура, развитието към по-добър и спокоен живот на хората от двете страни на Дунав.
Крайдунавският парк в Калафат, направен с Европейско финансиране, е прекрасно място за отдих, срещи и респектира с чистотата, спокойствието, гледката към Дунав мост.

Радка ТОШЕВА

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM