Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДНЕШНИЯТ ВКС ПОКАЗА,
ЧЕ СЪД НЯМА

Върховният касационен съд (ВКС) ни показа на практика, че реформи в съдебната система няма. Или по-точно има само демонстрации на рерформи, псевдореформи, ерзацреформи. И не защото отмени присъдата на Цветан Цветанов, а защото си послужи с най-евтиния трик. Нарушено право на защита… . Не познавам човек, още повече адвокат, който дори и за секунда би допуснал, че може присъдата да бъде потвърдена. Всички, включително и аз, който в тази област съм невеж, знаехме, че ВКС ще върне делото. Така и вълка сит, и агнето цяло. Великата народна мъдрост в действие. Съдът - нашият ВКС бил безпристрастен, а Цветанов - ами ТОЙ още е подсъдим… Така е за лековерната публика. Защото върховните съдилища, освен, че връщат делата (най-лесно за нарушено право на защита) дават и указания надолу. С други думи, новият състав на Апелативния съд трябва да ги изпълни.
Само заради идеята, че ВКС ще подходи професионално и показно като блюстител, при това върховен блюстител на закона, който не само следи, но и прилага ПОКАЗНО строгото спазване на законите, правилата, нравствените норми, се надявах, че деянията на бившия вътрешен министър ще бъдат обсъдени по същество, че някой ще каже, че така не може, особено ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР, че колкото повече вървиш по стълбичката на държавата, толкова повече се увеличава отговорността.
И на фона на това решение, някак олеква обяснението на адвокат Менко Менков, че двете съдебни инстанции, осъдили Цветанов, са искали да му отмъстят, а сега има справедливост. Не прави чест на добър адвокат да оправдава така клиента си. Та никой от нас не е забравил присъдите, които Цветанов поризнасяше не от съдебна банка, а от трибуната на парламента. Никой от нас не е забравил как точно този Цветан Цветанов искаше задължително задържане при две досъдебни производства, като много добре знаеше, че няма нищо по-лесно от това да ти образуват досъдебно производство - достатъчен е само "законов повод", та било той и измислено или невярно съобщение в средствата за масово осведомяване. Всички, които водихме истинска битка срещу чудовищния сценарий на Цветанов да контролира, да управлява хората, а не системата, да превзема…чрез "законово задължаване", днес не можем с лека ръка да кажем "ВКС е справедлив".
Защото днешното решение на ВКС показва, че власт имащите са безсмъртни, че властимащите са недосегаеми "богове" и ние, простосмъртните, само трябва да им се кланяме. Днешния ВКС не оправда Цветанов, просто показа, че съд няма. След като на две инстанции - в най-големите съдилища не може да се гарантира правосъдие от безпристрастен съд, не може да се гарантира прилагане на Конвенцията за защита правата на човека и на НПК, тогава за каква съдебна система говорим. Такава просто няма. Дори особено мнение на съдия Жанина Начева, която твърди, че няма нарушение, изглежда като омекотител срещу реакцията на такива като мен.
Много ми се иска да повторя резултата от делото преди ВКС да се произнесе. Цветанов бе осъден на две инстанции на 4 години затвор. Освен това съдът го лиши от право да заема отговорна длъжност за срок от 5 години, за това, че е осуетил разследване срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. И то в период, в който под ръководството на Цветанов МВР подслушваше поголовно.
Днес това вече е история. И то не защото до сега не са изследвани доказателствата по делото, не защото не са разпитали всички, не защото има нещо ново. Делото срещу Цветанов отива в историята защото било нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд
Някъде в съобщенията за решението на ВКС четем, че долната инстанция практически не се е въздържала да направи внушения, демонстрирайки своята лична предубеденост, като използваните изрази надхвърлят обичайните предположения, срещани в други съдебни актове. Четем, че САС е използвал средства, с които внушава, че Цветанов е целял да засегне устоите на държавата, принципа за разделение на властите, че фаворизира изпълнителната власт за сметка на съдебната, че изземва функциите на съдебната власт и уронва престижа й. И тук е големият въпрос. На какво да вярваме? На собствените си очи и уши, защото това, което е казал Софийски апелативен съд го видя цялата държава и, както казват юристите, тези факти са служебно известни на съда или … На новото лице на ВКС?
Само за справка: Срещу бившия вътрешен министър се водят още две дела - за длъжностно присвояване, по което той беше оправдан на две инстанции, и за нерегламентирано подслушване, по което той получи оправдателна присъда на първа инстанция. За тях няма да има нужда от връщане на делата на предишните инстанции
И като капак на цялата тая мерзост, държавните институции, държавната медия БНТ веднага му осигури обществена изява тая вечер, пред камерите, в студиото на "независимата" и "обществената" БНТ. В праймтайма. В компрометираното предаване "Панорама". Следват аплодисментите! Въпросът "Кой се подиграва с нас?" остава за вас. Остава и въпросите "Кой и как упражни натиск върху ВКС?". Предположенията за тия въпроси са основателни. Никога няма да научим отговорите.

Любо КОЛЬОВСКИ
Afera bg


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM