Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ИЗЛЕЗЕ КНИГА НА НИКОЛАЙ ПЕТЕВ В РУСИЯ

Бившият председател на СБП е единственият чужденец, носител на наградата "Михаил Ломоносов" за заслуги, връчена лично от Владимир Путин
Международното съобщество на руските писатели (МСРП), Московската писателска организация, българското посолство в Русия и издателство "У Никитскийх ворот" проведоха на 27 май в Москва вечер в памет на бившия председател на Съюза на българските писатели Николай Петев. На нея бе представена новата книга на Петев на руски език "Твоето име е надежда".
Николай Петев бе заместник председател на МСРП до смъртта си на 15 октомври 2013 година.

Николай Петев завършва "Журналистика" в Софийския университет, а през 1975 г. завършва военна журналистика в Лвов, СССР. Работи като главен редактор на сп. "Родна реч" от 1982 г. до 1985 г. От 1985 г. до 1991 г. е директор на издателство "Народна младеж". От 1991 г. до 1996 г. е собственик и директор на частните издателства "Петекс" и "Петекстон". От 1996 г. до 2003 г. е генерален директор на издателска къща "Христо Ботев". От 2005 г. до смъртта си е председател на Агенция "София прес". Действителен член на Академията за руска словесност (Академия российской словесности) в Москва.

Председател на Съюза на българските писатели в течение на три мандата (2003-2013). Избран за народен представител в 42-ото Народно събрание от листата на БСП в Ямбол като депутат от гражданската квота. Зам.-председател на Комисията по култура и медии. Негови книги са преведени в Русия, Италия, Сърбия, Македония, Украйна, Азербайджан, Полша.
Първата му книга - сборникът с литературно-критически статии "Тук във времето" е отличена с наградата "Южна пролет" за най-добър дебют в областта на литературната критика през 1983 г. Носител е на ордените "70 години Съюз на съветските писатели" от Международното съобщество на писателските съюзи (седалище в Москва) (2006) и "Михаил Ломоносов" за заслуги и за голям личен принос в укрепването на приятелството и културното сътрудничество между Русия и България (2006). Петев е първият чужденец, удостоен с "Михаил Ломоносов" и общо 268-ият лауреат.
Отличен е и с Националната Ботевска награда (2006), руската награда "Имперска култура" (2007) за книгата си "Фарът, пазачът и вятърът", издадена на руски език през 2006 г., сръбската награда "Арка" на едноименното издателство за най-добра чуждестранна книга за 2007 г. и с македонската литературна награда "Книжен Дедал". Призът "Имперска култура", учреден от Съюза на писателите на Русия, списание "Новая книга России" и ИИПК "Ихтиос", му е връчен за "вярност към единството на славянските народи" (2007, в категория "Славянско братство", наред с Воислав Шешел). Носител на "Бронзов Витяз" на Славянския литературен форум "Златен Витяз" (Москва, 2009).
На 8 юни 2011 г. е издаден указ за награждаването му с орден "Св. св. Кирил и Методий" II степен за големите му заслуги в областта на културата и изкуството, отличие, което той не доживява да получи, поради многото външно политически ангажименти на президента Росен Плевнелиев. По време на предизборната кампания за Народно събрание през 2013 г. Петев е удостоен с наградата за развитие на българо-руските отношения на движение "Русофили" - орден "Самарско знаме".
Творчество:
Автор е на 8 книги с художествена проза:
"Тук във времето", София, Народна младеж, 1982.
"Поезия и позиция", София, Народна младеж, 1986.
"Фарът и неговия пазач", Пловдив, Хр. Г. Данов, 1989.
"Зад завесата на политическия театър", София, Христо Ботев, 1997.
"Фарът, пазачът и вятъра", София, Български писател, 2006.
"Не ме ли помниш". София: Български писател, 2011.[21].
"17 есета против този свят". София, Български писател, 2012.
"33 стихотворения за препрочитане". София, Български писател, 2013.
Съставител на сборник с "Писма" на Висарион Белински (1987, изд. "Народна култура") и тритомно издание на Александър Куприн (1988, изд. "Народна култура").

.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM