Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ
НА БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ,
ПОСВЕТЕНО НА ХРИСТО БОТЕВ И
ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛМАНАХ "ОКОЛЧИЦА" '2015

      
      
      

В Художествената галерия"Иван Фунев" във Враца се състоя Литературно четене на български писатели, посветено на Воеводата на българските поети Христо Ботев, и представяне на алманах "Околчица", 2015.
Хорът при училище "Отец Паисий" изпълни песните "Жив е той, жив е" и "Хубава си, моя горо".
В словото си при откриване на Литературното четене главният редактор на алманах "Околчица" Марин Ботунски каза:
"…Той бе един от боговете, слезли на земята, въплотили се, преследващи своите невъплотими цели"- писа за Ботев другият голям в българската поезия - Пейо Яворов.
Аз ще повторя думите на едно седемнадесетгодишно девойче, участник в Националния конкурс "Живеем в земята на Ботев", Гергана ВЕЛЕВА от Благоевград, което седи сред тревите в местност със странното име "Разкръстница" и изрича невероятното за годините си прозрение: "Ботев и неговите последователи свалят от кръста страдащата си родина. Именно този избор ги прави безсмъртни!"
Те действително "свалят от кръста страдащата родина". И заемат мястото й на кръста. Ботев - на 28 години, Левски - на 35, Бенковски - на 23, Волов - на 26, Хаджи Димитър - на 28, Стефан Караджата - на 28, Ангел Кънчев - на 21 години…
Христо Ботев рано отбелязва, че ние, българите, имаме особен принос към европейските народи, че "сме внесли някога си нещо в историята на общочовеческия напредък", че делото на братята Кирил и Методий "турна начало на оная знаменита в старо време славянска култура, която сближава и въодушевлява с взаимни симпатии почти сичките славянски племена".
… Нашите художници го рисуват най-често с извадена сабя, но истината е, че Ботев прободе Турската империя с перото си. След 500 годишно тлеене в отоманските окови, езикът ни заблестя в невероятен, съвършен вид в Ботевата поезия и публицистика.
"Ние сме съгласни, че както окото е потребно за светлината, ухото - за звука, разумът - за разбиране и на най-простата истина - ще пророкува Ботев - така науката, образованието и развитието са потребни за който и да е народ, за да достигне до известна степен на своето благосъстояние."
Много по-късно Дмитрий Лихачов ще напише: "Плътта на българската държава създаде Аспарух, нейният дух - Кирил и Методий. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха езикът, писмеността, литературата."
Чули ли сме ги, разбрали ли сме ги: Науката, образованието, развитието… Езикът, писмеността, литературата.
Преди няколко дни излезе ето тази статистика: "През 1989 година неграмотността е 1,6%, а сега, в 2015г. - 16%." 41 % от младите българи до 16 години - са неграмотни! Политиците ни, държавниците ни, всички ние - даваме ли си сметка какво е насътворено в годините на Прехода!
Сега ще си послужа с езика на младите, участници в националния конкурс за есе и стихотворение. Защото те са нашата надежда, бъдещето. Петнадесетгодишният Ради Димов Радев от с. Кипра, общ. Девня, писа: "Няма го. Няма го тоя остър поглед. Тая будна мисъл. Тая всеотдайност. Тая прозорливост. Тая готовност за саможертва в името на всички ни. Какво сме загубили, Боже, осъзнаваме ли го?"
Дияна Аджемова, 16 г., гр. Силистра: "Повтаря се отново: дейните в чужбина, добрите в нищета! Аз зная - не сме забравили Ботев. Заветът му е отпечатан върху всяко българско сърце. И щом сам един човек е успял да промени хода на историята, защо да не можеш и ти!"
Цветозар Ясенов Миланов, 18 г., Братислава: -Аз живея в Словакия, уча тук, но моят дядо и моят баща са българи. Израснах с приказки за Ботев и Левски, за Калофер и величествения връх "Околчица"… И аз, момчето на две държави, никога няма да забравя Ботевите стихове. Защото Ботев показа основните поетични истини, че да си поет, трябва да преди всичко да си гражданин, че за да пишеш песни, трябва да имаш пламенно сърце, че най-скъпите думи са "майка" и "родина"; че смъртта в името на свободата е "сладка усмивка", че "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира
Анна Желева Ангелова, 17 г. гр. Кърджали: "Ако има нещо велико като човеколюбието и свято като слънцето, потребно като хляба и вечно като живота - това е Христо Ботев!"
Пред многобройните любители на поезията, след които бе и кметът на Община Враца и председател на Ботевския организационен комитет инж. Николай Иванов, свои творби прочетоха поетите Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Петър Анастасов, Андрей Андреев, Валери Станков, Иван Есенски, Камелия Кондова, Илияна Илиева, Яна Кременска, Върбан Велчев, Людмил Рашев.


 


 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM