Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВРАЦА ПРАЗНУВА 24 МАЙ

      
      
      

С празнично шествие, водено от кмета инж. Николай Иванов, започна тържественото отбелязване на 24 май във Враца. Колоната от ученици и учители от всички училища в града премина по централната пешеходна зона под звуците на маршове, изпълнени от духовия оркестър. Тържеството по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методии пред сградата на Общината.

      
      

"Озарен от светлина е днешният празничен 24 май! От светлината на познанието и жаждата за духовно съвършенство! Ние, българите, имаме щастливата съдба да творим на своя език, да създаваме уникални културни ценности, прославящи славянската писменост, непреходното дело на светите братя Кирил и Методий и скъпото за всяко българско сърце А и Б! Векове наред със своята писменост българският народ укрепва своя дух, самобитност и култура - в бури и слънчеви дни, в мрак и възход. Пише гордо историята си и мери ръст с народите на Европа и света! Уважаеми госпожи и господа, не бихме могли да изживеем пълноценно радостта от празничния 24 май, ако го нямаше общото желание да изграждаме и развиваме нашите училища, читалищни и просветни домове като съвременни огнища на знанието! Постигнахме ниво, което ни дава самочувствие да надграждаме и да се стремим към още по-високи върхове. Нека множим духовното богатство на Враца и родния край! Честит празник, скъпи педагози и ученици! Честит празник на творците и читалищните дейци на Враца! Честит 24 май, уважаеми съграждани!" - с тези думи се обърна към присъстващите инж. Николай Иванов. Сред официалните гости на празника бяха също народните представители Георги Божинов, Петя Аврамова и Красимир Богданов, областният управител Малина Николова и заместниците й Ирина Иванова и Мирослав Комитски, заместник кметовете инж. Красимира Георгиева и инж. Николай Йорданов, председателят на общинския съвет Борислав Стоев, Галина Евденова - началник на Регионалния инспекторат по образование и общински съветници. На площада пред Общината се събра голямо множество от граждани, които също взеха участие в празника. Тържествен водосвет отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници.

      
      
      
      

По традиция в този ден кметът връчи своите годишни награди за постижения в образованието и културата. Две дами получиха награди в категорията "Директор на годината" - Венета Гергова от Обединено детско заведение "Брезичка" и Даниела Велкова от Спортното училище "Св. Климент Охридски". Групата със засилено изучаване на Безопасност на движението по пътищата в ОДЗ "Зора" и екипът на училищния вестник "Голямото междучасие" на СОУ "Отец Паисий" взеха награди в категорията "Група, формация на годината". В категорията "Екип, колектив на годината" с приз бяха удостоени педагогическият колектив на ОДЗ "Единство, Творчество, Красота" и методическото обединение на началните учители в ОУ "Васил Левски" във Враца. Седем преподаватели получиха званието "Учител на годината", а в категорията "Ученик на годината" бяха наградени девет ученика. В областта на културата бяха раздадени четири награди - на Димитър Тошев - секретар на Народно читалище "Развитие 1869" във Враца, на Петко Тотев - обоист в Симфониета - Враца, на Цвета Нинова - дългогодишен председател на Народно читалище "Светлина 1906" в с. Баница и на Олга Младенова - преподавател в детска школа по изкуствата към врачанското читалище. Кметът на Враца подари на всички училища и детски градини по един том "Бойните маршове на честта и славата на България".
В празника се включиха мажоретен състав към Центъра за работа с деца, духовият оркестър към Читалище "Развитие", средношколският хор към СОУ "Хр. Ботев" и Детски танцов състав "Радост" към Центъра за работа с деца. В края на тържеството пред паметника на св. св. Кирил и Методий бяха поднесени венци и цветя.
24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
НАГРАДИ


I. В категорията "Директор на годината"

1. Венета Кирилова Гергова - Обединено детско заведение "Брезичка" - Враца, за успешно административно, финансово и педагогическо управление на детското заведение
2. Даниела Михайлова Велкова - Спортно училище "Св. Климент Охридски" - Враца, за успешна организация и управление на учeбното заведение, подържане и обогатяване на материално-техническата база, за създадени условия за селекция на спортни таланти и изявата им в спорта, за успешна работа по проекти.

II. В категорията "Група, формация на годината"

1. Група със засилено изучаване на Безопасност на движението по пътищата - Обединено детско заведение "Зора" - Враца, за иновативна педагогическа практика, реализирани дейности и разнообразни изяви на регионално ниво, популяризиращи дейността на детското заведение.
2. Екипът на училищен вестник "Голямото междучасие" - Средно общообразователно училище "Отец Паисий" - Враца, за инициативност, творчество и креативност, за постигнати високи отличия на национални конкурси и олимпиади - седми Национален конкурс за ученическо творчество "Стоян Михайловски", Национална олимпиада по гражданско образование, награда от конкурс "Да създадем заедно европейски проекти".

III. В категорията "Екип, колектив на годината"

1. Педагогическият колектив на Обединено детско заведение "Единство Творчество Красота" - Враца, за висок професионализъм, качествена екипна работа, активна и творческа позиция по организирани от Община Враца изяви и многообразие от дейности, укрепващи имиджа на детското заведение.
2. Методическо обединение на началните учители - Основно училище "Васил Левски" - Враца, за висок професионализъм и новаторство в педагогическата им дейност, утвърждаване на добри педагогически практики в областта на началната училищна педагогика като базови учители към филиала на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - Враца.


IV. В категорията "Учител на годината"

1. Светла Тодорова Тодорова -старши учител в Начално училище "Иванчо Младенов" - Враца, за професионални постижения, иновативност и оригиналност в педагогическата работа, интерактивни методи на преподаване, довели до призово класиране на нейни ученици на национални състезания, конкурси и олимпиади.
2. Диана Страхилова Николчева - старши учител по български език и литература в Средно общообразователно училище "Христо Ботев"- Враца, за иновативност и взискателност в педагогическата й дейност, за престижно участие на нейни ученици на олимпиади и състезания по български език и литература, за творческата й работа и публикации в специализирани издания, за педагогически разработки в областта на информационните и комуникационни технологии в обучението по БЕЛ и защитена 1 степан на професионална квалификация.
3. Иванка Стефанова Стоянова - старши учител по руски език в Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" - Враца, за високи професионални успехи, за достойно представяне на нейни ученици на регионални и национални състезания по руски език, за задълбочена методическа работа и иновативност.
4. Лилия Златкова Маркова - помощник директор по учебната дейност и учител по математика и информационни технологии в Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" - Враца, за иновативност в педагогическата й дейност, представяне на добри педагогически практики, интерактивни методи на обучение и престижни награди на нейни ученици в състезания и олимпиади по информационни технологии.
5. Емилия Велкова Цветкова - старши учител по география и икономика в Средно общообразователно училище "Отец Паисий" - Враца, за творчество, висок професионализъм и оригиналност в педагогическата й дейност и извънкласната й работа с учениците, за постигнати призови места на нейни ученици на областни и национални състезания и конкурси-най-добър резултат за област Враца от Националната олимпиада по география и икономика VII - VIII клас.
6. Ивайло Кирилов Лалков - старши учител по биология и ЗО в Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" - Враца, за висок професионализъм и оригиналност в педагогическата му дейност, за постигнати призови места на негови ученици на областни и национални състезания и олимпиади, 7 класирани ученици за Националния кръг на олимпиадата по биология и ЗО за учебната 2014/2015 г.
7. Димитър Борисов Найденов учител по спортна подготовка-борба в СУ "Св. Климент Охридски" - Враца, за висок професионализъм и всеотдайност в работата, за завоювани призови места на негови възпитаници на състезания по борба, за издигане авторитета на училището. Въпреки малкият треньорски стаж на г-н Найденов, личният му принос за постигнатите резултати на неговите възпитаници е значим:
- 7 място на Световно първенство по класическа борба
- 2 първи места от международни турнири
- 11 първи места от Държавни първенства

V. В категорията "Ученик на годината"

1. Дария Красимирова Колева - 12 клас, Средно общообразователно училище "Христо Ботев" - Враца, за постигнати високи резултати през целия курс на обучение, призови класирания на състезания, конкурси и олимпиади , Лауреат на Националната олимпиада по български език и литература през учебната 2014/2015 година.
2. Цветина Ивова Иванова - 12 клас, Средно общообразователно училище "Отец Паисий" - Враца, за постигнати високи резултати през целия курс на обучение, Лауреат на Националната олимпиада по гражданско образование през учебната 2014/2015 година.
3. Вяра Александрова Тодорова - 4 клас, НУ "Иванчо Младенов" - Враца, за постигнати високи резултати в учебния процес, призови класирания на олимпиади и състезания по математика и 1-во място на Националната олимпиада "Знам и мога" през учебната 2014/2015 година.
4. Никол Николаева Горанова - 12 клас, ПМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца, за постигнати високи резултати през целия курс на обучение по всички учебни дисциплини, с най-високи постижения в областта на биологията и здравното образование:
- 1-во място на общински и областен кръг на Националната олимпиада по биология и здравно образование
- Оценка 5.75 на Националния кръг на Националната олимпиада по биология и здравно образование през учебната 2014/2015 година.
5. Теодор Светославов Николов - 11 клас, СОУ "Отец Паисий" - Враца, за творчество и креативност, за спечелени награди от национални конкурси в областта на изобразителното изкуство:
- 1-во място на Национален пленер "Врачанска есен"
- 1-во място на Национален конкурс за млади таланти
6. Пламен Ивайлов Петков - 11 клас, СУ "Св. Климент Охридски" - Враца, за високи спортни постижения на национално и международно ниво в дисциплините троен и дълъг скок и завоювани призови отличия и медали:
- Държавен шампион за юноши за 2014 и 2015 г. в дисциплините троен скок и скок дължина
- Балкански шампион в дисциплината троен скок за юноши за 2014г.
7. Александър Бойков Ангелов - 12 клас, Професионална техническа гимназия "Н.Й.Вапцаров" - Враца, за постигнати високи резултати през целия курс на обучение по всички учебни дисциплини, за усърдие и старание в професионалната подготовка и завоювани отличия на регионални и национални изяви и състезания в областта на професионалното обучение:
- 3-то място отборно и индивидуално в Националното състезание
" Най-добър млад монтьор и водач на МПС"
- Участие в производствена практика във фирми в гр. Франкфурт на Одер, Германия
8. Николай Пламенов Янков - 11 клас, СОУ "Козма Тричков" - Враца, за постигнати високи резултати в учебния процес, призови класирания на национални състезания в сферата на профилираното обучение:
- 1-во място и златен медал на Националното състезание "Иновационен лагер 2015"
- 1-во място на Национално ученическо състезание "Управление на проекти"
- 1-во място и златен медал на Национално състезание "Най-добър учебен социален бизнес на България"
9. Николай Илиянов Николов - 12 клас, СОУ "Христо Ботев" - Враца, за активна обществена дейност и участие в проекти. От 2012 г. до сега е председател на Ученически общински съвет - Враца и като такъв е участник в над 20 Национални и Международни младежки форуми, организатор на ежегодни събития с младежка насоченост, учредител и координатор на Младежка банка, гр. Враца.

VI. В областта на културата

1. Димитър Иванов Тошев - секретар на Народно читалище "Развитие 1869" - Враца, за активна читалищна дейност като дългогодишен секретар на Народно читалище "Развитие 1869", за инициативност и активна работа по проекти, обезпечаващи дейността на различните формации.
2. Петко Христов Тотев - Симфониета - Враца, дългогодишен артист, обоист, солист, водач на група на симфоничния оркестър при Държавна филхармония - Враца и Симфониета - Враца, с десетки запомнящи се сола и изяви.
3. Цвета Григорова Нинова -председател на Народно читалище "Светлина 1906" - с. Баница, за активна читалищна и обществена дейност, свързана със съхранението, развитието и полуляризирането на местния и национален фолклор.
4. Олга Викторова Младенова - преподавател в детска школа по изкуствата към Народно читалище "Развитие 1869" - Враца, за висок професионализъм и всеотдайност в работата, за призови класирания на нейни възпитаници на престижни национални и международни конкурси и издигане престижа на града ни.


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM