Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ФЕСТИВАЛЪТ ЗАВЪРШИ.
ДА ЖИВЕЕ ФЕСТИВАЛА!

На 22 май вечерта се спусна завесата и след последния спектакъл от 26-ия Национален фестивал на малките театрални форми и 5-ия Международен фхестивал на камерните театри на НЕТА, организирани във Враца.

По-късно вечерта, председателят на журито на НФМТФ Красимира Филипова обяви наградите.

Присъдена е една награда за режисура на Диана Добрева за спектакъла "Къщата на гнева" по Фернандо Гарсия Лорка на Театър "Възраждане". Само една награда се присъжда и за сценография - на Виктория Филипова за творбата "Лазарица" от Йордан Радичков на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян.
Бяха връчени по две първи и втори награди за мъжка и женска роля. За мъжка роля наградите са за Георги Кадурин /"Червено" от Джон Лоугън на Театър 199"/ и за Веселин Мезеклиев /моноспектакъла "Холстомер. Историята на един кон" от Лев Толстой на Университетски театър към НБУ/. С втори награди бяха отличени Иван Юруков /"Червено"/ и Кънчо Кънев /"Лазарица" от Йордан Радичков на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" - Смолян /.
При дамите също бяха присъдени по две награди: за най-добра журито оцени играта на Анастасия Лютова /"Разбиване" от Нийл Лабют - копродукция на Театър 199 и ДКТ "Иван Димов" от Хасково/ и на актрисата от врачанския театър Жана Рашева за участието й в "Къщата на гнева" от Ф.Лорка на Театър "Възраждане".
Втори награди за женска роля бяха присъдени на Ралица Ковачева-Бежан за участието й в "Приказки от Виенската гора" от Йодьон фон Хорват на ДКТ - Враца и на Николина Янчева /"Къщата на гнева" от Ф.Лорка на Театър "Възраждане"/.
За техническото обезпечаване на спектаклите от афиша на фестивала журито даде награда и на техническия екип на домакините от ДКТ - Враца.

Призът за най-музикален и пеещ актьор на фестивала /който традиционно се дава от проф. Стефан Драгостинов/ беше присъден на врачанската актриса Капка Пеняшка за изпълненията й в "Приказки от Виенската гора" от Й.Хорват.

 

Журито на международния фестивал на НЕТА, с председател Нора Макарова /Русия/ и членове Веселина Гюлева /България/, Тодор Кузманов и Гоце Ристевски /Македония/ отличи всеки един от представените във Враца спектакли. Наградите бяха обявени от Веселина Гюлева по реда, по който трупите представиха постановките си на врачанска сцена:

На спектакъла "БУРЕ БАРУТ" от Деян Дуковски на Център за култура "Марко Чепенков"и Национален театър "Войдан Чернодрински", Прилеп (Македония) за най-добър ансамбъл.
На БИЛЯНА ДЖУРОВИЧ за ролята в спектакъла "НАДЕЖДА ПЕТРОВИЧ" на Фестивал на монодрама и пантомима, Земун (Сърбия) за женска роля.
На ДАН АНДРЕЙ за ролята в спектакъла "ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД" от Н. В. Гогол на театър "AL DAVILA" , Питещ (Румъния) за мъжка роля.
На ЛУЦИЯ СИПОСОВА за ролята в "СЛОВЕНКА НА КВАДРАТ" от Станислава Репер на театър AEON, Братислава (Словакия), театър SKUC и фестивал "EXPONTO", Любляна ( Словения) за женска роля.
На спектакъла "ПРОГРАМА КАБАРЕ" на Театрална академия в Санкт Петербург за най-добър музикален спектакъл.
На спектакъла "ПЛЕШИВАТА ПЕВИЦА" от Йожен Йонеско на театър Шабац (Скърбия) за най-добра режисура и високо театрално майсторство.
На спектакъла "POKER FACE" от Петр Колечко на театър "NOTTARA", Букурещ (Румъния) за сценография.
На спектакъла "БАЩАТА" от Аугуст Стриндберг на Драматично-куклен театър, Враца (България) за най-добър спектакъл.
На спектакъла "БЪРКОТИИ" от Роберт Музил на EUROKAZ - Академия за драматични изкуства, Загреб (Хърватия) за провокативен експеримент.

Директорът на ДКТ-Враца и на НФМТФ Анастас Попдимитров закри фестивалите и обяви началото на организацията на XXVII НФМТФ и VI фестивал на НЕТА.


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM