Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КОСТОВ - НАШИЯТ ПОКРИШКИН.
ГЛАДЪТ НА БОЙКО

Кеворк КEВОРКЯН
Българските политици трябва да живеят по 300 години, за да кажат нещо смислено за себе си.
Устите им са по-големи от главите, обаче от тях не излиза нищо, което да ни подскаже, че са наясно поне донякъде със собствената си същност. Ако човек съди по безразличието, което изпитват към особите си, ще стигне до заключението, че са безкрайно безинтересни, скучни хора. Затова на фасадата на Народното събрание трябва да пише не друго, а "Ега ти държавата, в която се отърках" (по думите на Нейчо Неев, вицепремиер от ранните години на Прехода.) Цецка Цачева ще остане в историята, ако собственоръчно изчука тия думи. Колкото повече години минават, толкова повече фразата на Неев - този простодушен наивник, ни изглежда като най-смисленото нещо, отронено за нашата политика. Тя е Големият взрив, който ни дава представа как е зачената политическата ни система.
И става все по-лошо - дори когато изпуснат някаква истина за себе си, човек не знае дали да се радва. Управляват криво-ляво, понякога направо като сакати, съсипват всичко, до което се допрат, само мегаломанията им наддава - а накрая се оказва, че са искали съвсем друго за себе си, че са сбъркали предназначението си…
Онзи ден Костов - Ангела на Разрушението, признал по Нова телевизия най-голямата си грешка - че не станал летец; не всичко останало, което се опитваше да стане, а летец от съветска школа! Ето така на прибежки нашите хора се приближават към себе си, десетилетия са им нужни, за да се самооткрият.
А пък Богомил Бонев написал във Фейсбук: "Язък за военното училище в Украйна. Досега старателно се прикриваше този факт. Сега можеше да громи рушняците на Източния фронт като пръв майданец."
Бонев не е прав - нашият пилот свърши предостатъчно работа. Той е нашият маршал Покришкин - фамозният летец, четири пъти герой на Съветския съюз, от когото германските пилоти панически бягали, щом чуят, че е излетял.
Нашият Покришкин бомбардира и разсипа безброй национални притежания - от "Кремиковци" до авиокомпанията "Балкан", намери време да разсипе и СДС, а и самата идея за българското "дясно" - това неопределено мекотело, което така и не откри себе си. Опита ли се да се възземе - и над себе си вижда сянката на недоучилия пилот Костов, една кървавочервена сянка.
Тия дни научихме, че семейство Клинтън натискат Портретната галерия във Вашингтон да отстрани от колекцията си портрета на прелюбодееца Бил Клинтън, понеже художникът деликатно - с едно синьо петно - намеквал за прословутата синя рокля на Моника Люински. Ако Цвятко Дочев, примерно, все още е онзи прекрасен хиперреалист, който познавах преди години, и направи портрет на Костов, доста черен пушек трябва да има в него, за да ни подсеща за аферата му поне с "Кремиковци".
Така се събуждат един ден нашите революционери, а по-скоро аферисти - като летци; загърбват фантасмагориите и започват да провиждат себе си. Сега остава Симеон пък да признае, че е мечтал цял живот да стане крупие.
Имам трийсетина часа филмирани разговори с него, от които направих и книга, но навремето изобщо не се сетих за тази негова мечта, той я прикриваше толкова здраво, колкото непорочна девица стиска кълките си. Споменавам Симеон, понеже вчера сутринта спорили по телевизията за него и за Костов - кой по-голям агент бил, кой бил по-полезен с бомбардировките си и пр.
Но за жалост прояснението при Костов е било за кратко, понеже накрая на онзи разговор казал, че искал да го запомнят като "реформатор" - мечтае да е бил летец, пък иска да го запомнят като реформатор, това е прелестта на шизофренното. Явно е, че вглеждането в истинския си "Аз" е било само един проблясък - една мълния озарява пушеците в теб сетне се скрива и пак ставаш Реформатор.
И какви ще ги дъвче Бойко с тия реформатори, днешните, които никаква мълния още не ги е озарила освен познанието, че устите им са готови да смелят всичко, което попадне в тях. Питаха Бойко какво мисли за апетита на аверите си от "дясно", които всъщност се оказа, че са от левия ботуш на нашия Покришкин.
И той взе, че изтърси цяла лекция за апетита си. След време в Нов български университет трябва да има лаборатория "Апетитът на Бойко по време на криза". Много обичал да гризка, това му било порокът, а срещу Великден полудявал от глад и постене. А репортерките, които са се влюбили в него пак за цял живот, не настояват да спомене и две думи за голямото лапане на Реформаторите. Защо обаче Бойко ни говори за апетита си и великденските пости? Дали не е намислил да тегли един ритник на Реформаторите веднага след Великден, тъкмо ще е излязла и присъдата на Цветанов - и хайде на избори, хайде с новите метли, които уж метат на чисто, макар че у нас и това не се случва, и те не могат да се справят с боклука.
Бойко започва да изглежда странно: той казва, че ГЕРБ отиват сами на изборите, веднага обаче Джобния Херкулес Радан Кънев го поправя, че на места ще се явяват заедно с Реформаторите! Да не би Бойко да е пуснал Радан да тършува и из главата му.
Два месеца ще са важни оттук насетне - април и ноември. Ако през април осъдят Цветанов, днешните "ченгеджийски номерца" ще изглеждат на Бойко невинни като букетче кокичета от обсебена почитателка. И кой ли ще прави през следващите месеци кампанията на ГЕРБ?
Чудя се дали хората край Бойко, които знаят всичко, са наясно с нещо просто: избори може да се предизвикат, но не може да се отлагат. А виждате ли поне един човек между тях, който е в състояние да събуди една зала? Б. вече разпореди министрите да не се навират в тази главоболна работа - кой ще тегли каруцата тогава след поредните наводнения? Това не ни бе казано. Думите все още узряват.
Но ние трябва да се научим да сме по-търпеливи - да изчакаме изреченията на политиците да втасат, да еволюират до собствения си смисъл.
Трябва да ги изчакваме, това е спасението.
Понякога тия хора - макар и да са от един полог - сякаш не си говорят. Може би така си пазят слуха от глупости. Например ястребът Радан Кънев и петлето Христо Иванов, правосъдният министър, са от един полог, обаче говорят взаимно изключващи се неща. Джобният Херкулес на Дясното говори, че трябва да се овластява ново поколение съдии и прокурори. А пък Иванов мълчи, когато замразяват заплатите в съдебната система. Ето така ще се създадат неподкупни кадри: дръж ги на хляб и вода и на филма "Недосегаемите" и реформата е сигурна.
Тия дни станахме свидетели на една разправия за бутафорния начин, по който се представят старините ни. Тя е напълно излишна, след като от четвърт век и историята ни се представя бутафорно. И после - защо Царевец, примерно, да не е от гипсокартон, когато много често дори и президентът ни се държи така, сякаш е направен от същия материал.
Но някой най-сетне трябва да провери и това - или най-малкото да попита Бойко, понеже той е почуквал Плевнелиев по главата и е наясно какъв звук издава тя; когато едно нещо е направено от гипсокартон, звукът е бодър, но кънти на кухо.
На кухо кънтеше и празнуването на 3 март. Много вода изтече от телевизионния екран за Освобождението, само дето не се казваше от чие робство - може би трябваше да си мислим, че е от комунистическо иго. А докато ни мокреха от екрана, Путин и Ердоган се договорили да бъде възстановена руската църква в Сан Стефано.
Но пък станахме свидетели на една еволюция - Плевнелиев ни осведоми, че на 3 март сме почитали загиналите руски войници, и нищо не каза за Путин. Путин пък попитал Бъфи - кучето, което му подари Бойко, какъв е срокът на годност на разбиранията на нашите президенти, с каква скорост еволюират. Отговорът на Бъфи все още се транскрибира.
Между другото, признанието на мечтателя летец Костов за тайнственото му пребиваване в "Империята на злото" беше една от най-строго подминаваните тайни на Прехода. На какво ли се дължи сегашното му откровение? Дали руснаците не са решили да разтръскат старите си архиви - и това означава ли, че вече си имат по-подходящи хора в новото "дясно"?

(в. "Преса")


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM