Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПИСМО ОТ "БЪЛГАРИЯ" 1
ПИСМО ОТ ОНЯ СВЯТ

РЕЗЮМЕ: Това писмо е фентъзи, защото:

1. В жанра фентъзи са писали Елин Пелин ("На оня свят"), Уилям Морис ("Новини от никъде"), Марк Твен ("Писма от Земята"), още когато го нямаше жанра фентъзи.

2. Швейцарски и белгийски хотелиери съдят метеоролози, че давайки прогнози за лошо време, те предизвикват анулиране на резервации; боя се, че политици ще почнат да съдят коментатори. Край на резюмето.

 

Аз и от отвъдния свят ще пиша "Писма от България "1. Не зная как са комуникациите, ще пристигат ли писмата ми, пращам това писмо предварително. Воала.

Някой беше казал, че тук, в отвъдното, било Голямата скука. Нищо подобно. Нито има тук мъчения, казани с катран. Глупости. Безтелесните не можем да изпитваме болка. Туй ни е трагедията. Иначе всичко си имаме. Особено време. Цялата вечност. Срещам стари познати. Дяволите, същински митничари, въртят далавери. Всичко ни доставят, стига то да е порочно. На мен и на Антъни Бърджис холандски пурети, френски цигари, коняк, уиски. Тяхното, на дяволите, не се губи; те получават бонуси за насърчаване на пороците. Тук е пазарна икономика. Затова се казва ад.

Понеже имаме много време, пардон - вечност, Антъни ми отделя повече време, отколкото ми отдели приживе. Ето го писмото ми:

"На Балканите имало разни народи. От далматинците останали само песните им. Българите сме по-добре, останали песните и танците ни. През 2012 година България беше парламентарна република, но всичко се решаваше от премиера."

- Почти като Шекспир - иронизира ме Антъни Бърджис, който ми наднича зад рамото. Антъни написал, че и Шекспир правел всичко. Шиел ръкавици от шевро и други кожи, пишел пиеси, играел на сцената, танцувал на сцената и композирал музиката, на която танцувал. Шекспир се изразявал на цветист и просташки език и простолюдието го харесвало. После някакъв си Томас Баулдър редактирал Шекспир и го издал в десет тома като "домашен Шекспир" изчистен от непристойните думи и изрази на Шекспир.

Аз се заяждам с Антъни:

- Аре, бе, все вие, англичаните, да сте най, най. Едно време Гунди какъв гол ви заби на "Уембли".

Антъни Бърджис е джентълмен, той просто замълчава. Освен книгата за Шекспир той е автор на много книги, включително на книгата "Портокал с часовников механизъм" и понеже той е автор, аз го питам какво е искал да каже. Той пак не може да ми отговори. Не че толкова се интересувам от "Портокал с часовников механизъм", ами щото бомби избухваха в България, докато имаше България.

- Аре, бе, все вие, англичаните, да сте най, най. Шекспир бил говорел просташки на простолюдието. Ти ББ да знаеш. Сам си беше пиар, не признаваше суфльори, нито редактори като вашия глупав Баулдър. Нямаше в България и по света пиар, който да измисли дума като "шменти-капели". Жак Сегела, който беше пиар на френския президент Франсоа Митеран и на българския президент Желю Желев, измисли за привържениците на Желев девиза "Времето е наше". Сегела открадна този девиз от едно стихотворение на Виктор Юго за един принц, който казал "Времето е мое". Но Сегела не беше прочел стихотворението до края. Краят гласи "Времето е ничие" (Le Temps n'appartient a personne).

Имаше ислямисти шахиди - обясних му аз, - които извършваха самоубийствени атентати, но понеже тогавашните политици и журналисти бяха прости, те не казваха шахиди, казваха камикадзета, което на японски значи божествен вихър. Не помниш ли? Камикадзета бяха японските летци, които през Втората световна война със своите гъчкани с експлозив самолети (A6M Zero, направени от Mitsubishi) уцелваха бойните кораби на САЩ.

- Е и?

- ББ отиде в Япония и рече, че България е на завет от божествените вихри на камикадзетата, понеже в България на много кьошета се продава дюнер кебап. Не е ли гениално?

Антъни Бърджис пак не можа да ми отговори. Аз търпеливо му обясних, че като си непоследователен и казваш едно, после обратното, ти си като футболист, който финтира - дриблираш ха насам, ха натам и надлъгваш противниковия играч. Бърджис помисли, че пак ще кажа за Гунди, погледна ме хладно и се оттегли с достойнство. Обидчиви сме ние, запалянковците, дето хем не можем да играем, хем много разбираме от футбол. Аз тъкмо се гласях да му кажа, че ББ влезе в историята. Продължавам писмото вече без Бърджис.

Тъкмо едни български "историци" вкарваха ББ в историята, не щеш ли в България на 18 юли 2012 година на летище Сарафово край Бургас пак гръмна бомба. Казвам "пак", понеже на 9 март 1985 година избухна бомба във вагона за майки с деца във влака Бургас-София. Същия ден гръмна бомба и в кафе-сладкарницата на хотел "Сливен" в град Сливен. Атентатът на гара Буново бе най-кръвопролитният в историята на българските железници. Извърши го организацията "Турско националноосвободително движение в България". Атентаторите не бяха нито камикадзета, нито шахиди. Те не искали да умират. Те оставили куфара бомба във вагона за майки с деца и слезли от влака. Те отмъщавали за тогавашния тъй наречен "възродителен процес" в България, в който по ирония на съдбата и ББ участвал. Ама после, през двайсетте и трийсетте на ХХI век, като ни почнаха истинските шахиди... Е, те не бяха единствената, нито най-важната причина България да изчезне.

Като помагач на СССР във Варшавския договор България се опозори през 1968 година със символично участие във военното нашествие в Чехословакия. Но то мина безкръвно. Като помагач на НАТО България се окървави по чужди земи. Каква стана тя? България предостави територията си за чужди военни бази, за да влезе в колективна система за сигурност. Вместо сигурност България получи атентати на своя земя, опозори се по чужди земи. Навлече си жажда за кръвнина. Кой да го обясни това? Бърджис ли? Шекспир ли? По миналата сряда в писмото "Време за обич, време за омраза" казах как го е обяснил Шекспир: The evil that men do lives after them - "Злината надживява злодеите". За стотен път вече казвам България да не е в глутницата на натовските злосторници.

Бомбата във вагона за майки с деца я сложиха злосторници. Бомбата на Сарафово - също злодеи. Не искам да узная дали има връзка между едните и другите злодеи. Дали новите атентатори са имали стари или нови ятаци в България. Не искам да узная, понеже знанието носи печал.

На Алекс Алексиев от САЩ му се нахвърлиха във форума, понеже той допусна, че бомбата в Сарафово е била сглобена в България. Не съм приятел с Алекс, макар че се знаем. С брат му Веско бях приятел. Алекс изказа едно смислено предположение. Глупави форумци се нахвърлиха на Алекс. Глупееш, когато скачаш не срещу казаното, а срещу човека, който го е казал. Я елате на себе си, че пак ще ви тегля едно Hit the road Jack and never come no more! Не обичам глупаци на маса, недопускащи, че Алекс може да знае някои работи.

Аз зная, че в Сирия и други страни в Близкия изток български мюсюлманчета ми звъняха на рецепцията на хотела, за да се видим. Много мили момчета бяха. Като ги питах "Вие какво правите тук", те казваха "Учим". "Какво учите?" "Религия." "Като се изучите, тук ли ще останете?" "Не. Ще се върнем в България." И сладко, сладко си говорехме за България и си пушехме с наргилета.

После на летище "Бен Гурион" едни момиченца ученички ми провериха багажа, докато ме разпитваха: "Носите ли чужд багаж?" После други въпроси. После - та кое във вашия багаж не е ваше, след като вече казах, че не нося чужд багаж, но те да проверят дали няма да се самоопровергая. Междувременно малките еврейки провериха дали тубата с паста за зъби съдържа само паста за зъби и ми разглобиха електрическата машинка за бръснене. Нищо, ще си купя нова, казах си наум, понеже аз, ако я разглобя, после няма да мога да я сглобя, но те я сглобиха и после самобръсначката пак работеше, даже по-добре отпреди, представете си.

Но да завърша моето писмо от отвъдното. От отвъдното аз видях как България изчезна, преди да изтече ХХI век. Световната икономическа криза продължи. Последваха още атентати. България не предлагаше добро обслужване в хотелите, не привличаше богати туристи. Когато България разруши природата си с алчно застрояване и в България се заредиха атентати, българският туризъм залезе. Цените на построеното се сринаха, на мястото на някогашните гори, лонгози и дюни се озъбиха тъжни развалини.

Но не ББ причини залеза на България. Вярно, той беше кукла на конци, дърпани от хора у нас и в чужбина. Вярно, той и неговата банда безобразничат при избори. Но кой не безобразничи? Как Буш-син стана президент на САЩ? Какво е gerrymandering? Ако не я знаете тази дума, научете я и после се опитайте да я преведете с една едничка българска дума. Аз не успях.

На нас, българите, обещаят ни нещо преди избори, после виждаме, че са ни излъгали. Не е честно. Циганският вот в България е честен. Обещаят му на циганина 30 лева, за да гласува еди-как си и не го лъжат; дават му 30 лева. И на българските турци вотът е честен. Даже за без пари гласуват, както им кажат. За националистическия вот спорехме и не можахме да решим спора. Казваха ми: От къде на къде чужденците кожодери ще ни експлоатират, аз отговарях: Да, ако сме патриоти, трябва български кожодери да ни експлоатират.

Не беше хубаво при ББ, но след него стана по-лошо. Бомбаджиите през 2012 година му помогнаха, отвличайки вниманието от управляващата клика. Но временно. Криминалното братство, от което ББ дойде, вече беше станало братоубийствено. Грабителите си преразпределяха заграбената народна собственост. Изнудваха се един друг: дай ми част от твоя бизнес, за да си нямаш неприятности. Така се карали и онези разбойници от приказката за Али Баба и 40-те разбойници.

От "1001 нощ" ли беше тази арабска приказка? Не, тя не е арабска, арабите я откраднали от иранците. Пардон от персите. Не, приказката не е персийска, персите я откраднали от индийците. Уф, обърках се. Абе, с една дума всички крали. Но аз съм стар разузнавач, ще я открия аз тая Шехерезада и ще разбера откъде всъщност е тази приказка.

(в."Сега") .


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM