Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

21 ноември-
ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО

Според преданието Богородица е обречена на Бога още преди да се роди. Тригодишна я завели в Йерусалимския храм. Близките вървели с нея през града - до храма, със запалени свещи. На входа на храма я посрещнал първосвещеник Захария, бащата на св. Йоан Кръстител.
Родителите на Мария изпълнили обещанието си, дадено пред Бога, да я оставят в Храма, за да му служи. И да се подготви да стане Божия майка.
В този ден семействата ходят заедно на църква. Младите се възпитават благочестиво в послушание към родителите и в чистота на нравите. Цялото християнство празнува Въведение Богородично. Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости, свързва се с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
У нас пръзникът Въведение Богородично се е чествал в ограничен кръг - само с родителите и ония от децата, които не са встъпили в брак. Отивали заедно в храма, измолвали здраве и благоволение за семейството, а после, в дома се събирали около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали Въведение Богородично и здравата връзка помежду си.
На този ден масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM