Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ГРАДЪТ БЕЗ НИТО ЕДНА УЛИЦА

Тук действително няма как да ви блъсне кола на улицата поради две прости причини - защото няма коли и защото няма улици. Гитхорн е мини вариант на Венеция - с канали, само че без дворци и площад с подивели гълъби.
Жителите на Гитхорн (Giethoorn) се гордеят с приказните си къщи с наклонени покриви, оглеждащи се във водите на каналите. Почти всеки местен на практика живее на свой частен остров. Отделете си повече от ден и се настройте за безкрайни разходки от единия на другия бряг по над 150-те моста в селцето.
Гитхорн е основан около 1230 г. от францискански монаси, които идват тук след голямо наводнение. Когато пристигат, те намират много рогове от диви кози, вероятно удавили се в наводнението, откъдето идва и името на селото - нещо подобно на "Кози рог". Монасите започват да използват торфа в района и изкопават канали, за да го транспортират, а големи територии се превръщат в езера, много от които не са по-дълбоки от 80-90 см.
Част от очарованието на селцето може и да ви убегне заради тълпите туристи, които идват ежедневно тук, но пък в крайна сметка, и вие сте един от тях, тъй че все някак ще го преглътнете. В старата част на селото днес има и велоалеи, така че може за малко да се престорите, че не сте турист, да си наемете колело и да се придвижвате като холандците. Иначе останалите начини за достигане от едно място на друго са два - пеша по мостчета и пътечки или с лодка по каналите. А през зимата (ако е достатъчно студено) имате и трети вариант - да се присъедините към стотиците холандци, които се пързалят с кънки по каналите.

Мария Ангелова


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM