Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КОСТАЛЕВО БЕ ДОМАКИН НА ИНИЦИАТИВАТА "ДОБРИ СЪСЕДИ"

Врачанското село Косталево бе домакин на четвъртата среща "Добри съседи". В нея традиционно участваха фолклорни групи от читалищата в селата Челопек, Паволче, Згориград и Косталево. "От свое име и от името на кмета на община Враца инж. Николай Иванов ви поздравявам с празника. По подобен начин - веселейки се и обменяйки традиции и майсторлък - българите са запазили българщината в изминалите векове. Запазили са онова топло и известно само на българите чувство - към комшиите. Нека тези събирания да пребъдат и да станат традиция за следващите поколения" - пожела на домакините и гостите заместник кметът на община Враца Светозар Луканов. Сред официалните гости бяха и кметовете на селата, участващи в срещата - Гриша Григоров, Емил Василев, Асен Петров и домакинът на събитието Невена Цекова. За здравето на всички присъстващи свещеник Николай Костадинов отслужи водосвет.

Фолклорни групи от четирите читалища представиха най-доброто от своите репертоари. На сцената първи стъпиха певиците от местното читалище, последваха ги самодейците от Челопек и Паволче. Фолклорната част от празника завърши с песните на "Балканска китка" и танцовата формация "30 +" от Згориград.

По традиция гостите и домакините, освен да покажат талант в изпълнението на народни песни и танци, бяха подготвили ястия, баници и вино, които участваха в традиционните три конкурса. В конкурса за ястия се състезаваха 18 гозби, а в надпреварата за най-хубава баница - 12 тестени специалитета.

Най-оспорван бе конкурсът за най-хубаво вино, където предложенията бяха 24. Жури, което включваше представители на четирите села и на официалните гости, определи най-добрите майстори. За ястие с месо първа награда грабна Евгения Христова от с. Згориград. Второто място бе за Нина Цекова от Косталево, а третото - за Пенка Николова от Челопек. В приготвянето на баници първа и втора награда бяха присъдени на две жени от Згориград - Красимира Каменова и Първолета Вутова, а третата - на Румяна Конова от Челопек. За радост на групата от Згориград всички награди за вино бяха присъдени на производители от тяхното село. Безспорен майстор на виното се оказа жена - Лили Владинова, която спечели първите награди и за бяло, и за червено вино. Журито присъди и една поощрителна награда - на виното на кмета на Згориград Асен Петров, който каза че нарочно не е донесъл от най-хубавото, защото не е честно все той да взема първите места. Празникът завърши с кръшни хора, на които като добри съседи ръка за ръка се хванаха домакините и гостите.

Даниела Хитова 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM