Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ТОЙ БЕШЕ ПРОПИТ С ЛЮБОВ,
С ДОБРОТА

. Българите се сбогуват с Негово светейшество патриарх Максим

Като Ангела на светата ни църква определиха патриарх Максим духовниците, които му се поклониха. Последно сбогом с него си взе и Вселенският патриарх Вартоломей Първи.
Патриарх Максим е най-дълго управлявалият автокефална православна църква в цялата история на православието - 41години. В четвъртък тялото му бе положено на подиум в центъра на храма "Света Неделя". Четирима духовници, в символ на църквата и четирима гвардейци, в символ на държавата, стояха около него. И хиляди българи дойдоха да се сбогуват с Дядо Максим.
"Това е човек, който много обича хората. Помага на младите и на възрастните, на всякакви. Подкрепя ги във вярата си, човек, който се раздава".
"При него нямаше показност".
"Спомням си тази любов към Бога. А и той беше целият пропит с любов, с доброта"
В петък, в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", бе отслужена заупокойна Света литургия сутринта в 9 часа. В 10.30 ч. започна опелото на патриарх Максим. На траурните служби присъстваха висши духовници от 13 поместни православни църкви, сред които Вселенският патриарх Вартоломей Първи и сръбският патриарх Ириней.
Българският президент Росен Плевнелиев каза: "С чисто сърце си пожелавам следващият патриарх да бъде толкова достоен, колкото беше и Патриарх Максим". Той каза още, че Негово светейшество е бил достоен патриарх, добър и благ човек."
За опелото в храма пристигнаха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), лидерът на БСП Сергей Станишев, депутати, министри, главният мюфтия Мустафа Хаджи, дипломати, много граждани.
Опелото продължи до 12.30 ч. Погребението на Дядо Максим ще се извърши в Троянския манастир от 15.30 ч.
Междувременно Варненският и Великопреславски митрополит Кирил каза, че старците от Свещения Кинотис , представителите на двайсетте манастира в Света гора, ще обсъдят случая с плачещото с кървави сълзи чудотворно копие на Пресвета Богородица "Достойно есть".
"На 27 октомври, един час след идването на точното копие на иконата "Достойно есть" се появи първото кърваво петно на дясната страна на лицето на Света Богородица. На 28 октомври се появи още едно петно и на 30 октомври - общо 5 петна. На 5 ноември започнаха да се изчистват и на 6 ноември сутринта вече образът бе отново чист. Значи точно след като почина Патриарх Максим. За нас това означава, че Света Богородица плаче на небесата, скърби за него и когато почива го приема при себе си и петната се очистват, поради което се утешаваме, че Патриарх Максим духовно е с нас и винаги ще бъде" - каза митрополит Кирил. 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 

??? ?????

НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM