Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

8 ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ
НЕБЕСНИ ФЕНОМЕНИ


Сайтът theepochtimes.com публикува снимки на осем от най-странните природни световни феномени. Насладете им се!

1. Светлинни стълбове
Не, това не е северното сияние. Този феномен се нарича светлинен стълб. При много ниски температури в замръзналия въздух се носят миниатюрни кристалчета лед, които създават над повърхността на земята своеобразна ледена мъгла. Кристалчетата отразяват слънчевата светлина и така се получават ярки светлинни стълбове.

Над Ларами, Уайоминг, САЩ


Снимка: Wikimedia Commons

2. Мълниите над река Кататумбо
Над мястото, където река Кататумбо се влива в езерото Маракайбо (Венецуела), почти всяка нощ в продължение на 10 часа проблясват мълнии. Феноменът възниква на височина около 5 км и е без съпровождащите акустични ефекти. Мълниите възникват през нощта и продължават около 10 часа, през 140-160 нощи през годината, при което се произвеждат около 280 светкавици на час с интезитет над 400 000 ампера. Виждат се от няколкостотин километра. Поради тази причина наричат това природно явление "Фарът на Маракайбо".

Снимка: Wikimedia Commons

3. Брокенски призраци
В планината Онтаке, Япония

Снимка: Wikimedia Commons
Така наречинят брокенски призрак прилича на гигантска сянка на човешка фигура, обгърната в светлина, а понякога и с кръгове с цветовете на дъгата. Метеоролозите наричат това явление "глория". Феноменът се наблюдава високо в планината, когато е паднала мъгла. Всъщност наблюдателят вижда собствената си сянка, изкривена и уголемена сянка.
На връх Гриздейл, Камбрия, Англия

Снимка: Andrew Smith/Wikimedia Commons4. Вимеобразните облаци

Тези малки сладки вимеобразни кълбенца над град Риджайна, Канада, предвещават появата на силен ураган. (26 юни 2012 г.)

Снимка: Craig Lindsay/Wikimedia Commons

5. Тръбовидният "Морнинг Глори"
Никой не знае как точно и по каква причина се образуват тези тръбовидни облаци. Понякога се проточват на хиляди километри и увисват на километър и половина над земята. Могат да се наблюдават в няколко точки на планетата. Но всяка пролет се появяват в околностите на австралийския град Бурктаун. Въпреки че може да няма изобщо вятър, те се предвижват със скорост 65 километра в час. Атмосферният феномен е кръстен на местен географски обект - облак "Морнинг Глори".

Снимка: Mick Petroff

6. Лъжливо слънце
Лъжливо слънце или пархелий - това са ярки петна, създадени от отражението на слънчевите лъчи, преминаващи през облак от дребни кристалчета лед.

Снимка: Wikimedia Commons


7. Лентикулярни облаци над Хотака, Япония
Лентикулярните облаци се образуват около високопланинските хребети.

Снимка: Wikimedia Commons

8. Огнена дъга
Огнената дъга се появява когато слънцето е високо в небето, а в перестите облаци има големи количества плоски, разположени хоризонтално шестоъгълни кристалчета лед.

Снимка: Shutterstock

.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM