Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

САЩ И ЕС СА ГОТОВИ
С "МНОГО СЕРИОЗНИ МЕРКИ" СРЕЩУ МОСКВА

"Ще има отговор на референдума и ако няма признаци за напредък към решаването на този проблем, ще има много сериозни мерки в понеделник тук и в Европа", заяви Джон Кери пред комисия на Сената на САЩ

САЩ и ЕС са готови да вземат много сериозни мерки срещу Москва в понеделник в отговор на референдума в неделя в Крим за присъединяване към Русия, предупреди държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Франс прес.
"Ще има отговор на референдума и ако няма признаци за напредък към решаването на този проблем, ще има много сериозни мерки в понеделник тук и в Европа", заяви Кери пред комисия на Сената на САЩ преди утрешната му среща в Лондон с руския министър на външните работи Сергей Лавров.
Кери съобщи, че днес отново е разговарял за кратко по телефона с Лавров.
"Надявам се руснаците да дойдат в Лондон с ясното съзнание за факта, че международната общност е наистина силна и единна по този въпрос", заяви американският държавен секретар.
На въпрос от сенатор за реакцията на Вашингтон в случай на анексиране на Крим от Русия, Кери повтори, че правителството на САЩ защитава "съблюдаването на суверенитета, независимостта и целостта на Украйна" и изрази надежда, че "Русия ще спазва международното право".
"Няма никакво основание, никаква законност за референдума" в неделя в Крим, настоя шефът на американската дипломация.
Кери заяви, че по американски оценки в Крим има 20 000 руски войници, което е под разрешените 25 000 войници съгласно споразумение за руските военни бази на този украински полуостров.
Според държавния секретар на САЩ обаче "няма никакви признаци, че Русия има нужните ресурси да настъпи към Украйна и да я превземе".
Днес ЕП призова Русия да изтегли военните си сили от Украйна:
Русия трябва незабавно да изтегли всички свои "военни сили, незаконно пребиваващи на територията на Украйна", заяви днес Европейският парламент в резолюция, приета на сесията в Страсбург.
ЕП определя руския "акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим", като нарушение на международното право, а плановете на полуострова за референдум за присъединяване към Русия - като незаконни.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Русия рискува да понесе големи политически и икономически вреди, ако откаже да промени курса си във връзка с Украйна.
"Ако Русия продължи с курса от последните седмици, ще настъпи катастрофа не само за Украйна, защото това ще промени отношенията на ЕС с Русия", заяви Меркел.
Това е най-категоричното изказване на канцлера досега във връзка с действията на Русия в кризата с Украйна, отбелязва Ройтерс.


 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM