Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ХАРТИЕН МОДЕЛ
НА КРЕПОСТТА "ГРАДИЩЕ"

Днес официално представиха 3D модела от хартия на крепостта "Градище" край прохода Вратцата. Макетът е реконструиран вид на разкритите до момента в резултат на седем полеви сезона части от античното селище и средновековния град Вратица, като авторите са се стремили да запазят автентичността на крепостта, така както е изглеждала в тези векове. Интересно е представен начина за сглобяване му - разположен е в удобна книга, с указания и историческа справка за местността.

Съставянето на първия за нашия град модел е под ръководството на археолозите от Регионален исторически музей доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова, а Община Враца финансира издаването във висок тираж на модела от хартия, включен в серията "Български забележителности" на ИК "Колхида" и студио "Камея". Хартиените модели са уникални на българския пазар и дават възможност за атрактивно запознаване с родната история.
На официалното представяне присъства г-н Красимир Богданов, зам.-кмет на Община Враца и представителите на ИК "Колхида" и студио "Камея" - Анастас Величков и Маргарита Спасова. Заместник - кметът запозна присъстващите с първата възстановка на крепостта, която освен образователен характер има за цел да популяризира културно-историческото наследство на региона и превръщането на археологическите разкопки в туристическа атракция. Любопитно при изготвянето на макета на старинната крепост е стръмния терен, върху които е разположена, както и уникалността хартиеният модел да се изготвя паралелно с археологическите разкопки.
"Това е наистина един от атрактивните макети, скалите са атрактивни и впечатляващи. Горди сме, че Крепостта "Градище" е част от "Българските забележителности", заявиха в заключение издателите. Те изказаха благодарността си на Община Враца и на Регионалния исторически музей за съдействието и радостта наследството на България да влезе във всеки дом .
Книгата - модел вече е в книжарската мрежа в цялата страна.
 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM