Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НЕ НА НЕОНАЦИСТКИЯ РЕВАНШИЗЪМ!

Декларация на БСП

Днес, 15 февруари, България и света стават свидетели на един от най-позорните актове в съвременната си история - провеждането на така наречения Луков марш. Под фалшивия предлог, че защитават възраждането на българската държава и нейния просперитет, че изразяват началата на патриотизма и национализма, организаторите на Луковия марш привличат млади хора, обличат ги в полувоенните униформи на нацисти, осъществяват характерни ритуали, надаряват ги със смразяваща символика, давайки им в ръцете зловещите факли на разрухата и озлоблението. Походът в центъра на София е демонстрация на идеологията на омразата и ненавистта, груб опит за исторически реванш и преклонение пред загиналия Трети райх.
За свой патрон участниците в траурното шествие въздигат личността на генерал Луков - един от главните пропагандатори на расовите и ксенофобски практики на немския нацизъм в нашата държава в навечерието и по време на Втората световна война. Генерал Луков, оглавил Съюза на българските национални легиони, ратува за откровена прохитлеристка ориентация и близост до политическия елит на Фюрера, поддържа най-близки отношения с Херман Гьоринг. Генерал Луков и неговите съратници не крият, че са борци за "нов ред" на земята, за победа на оста "Рим - Берлин - Токио", че "отстояват позициите на творческия и благодатен фашизъм", който трябва да ликвидира антифашистите, комунистите и евреите у нас, да нанесе съкрушителни удари срещу Съветския съюз, Съединените американски щати и Великобритания.
За съжаление, днешният Луков марш с участието на стотици млади българи и гости от чужбина, представители на различни неофашистки организации в Европа, не е самотно явление в националния ни живот. Възмущение предизвиква и това, че Луковият марш се провежда всяка година с разрешение на кмета на София. За първи път след остри реакции на обществото, кметът Йорданка Фандъкова за първи път забрани провеждането на марша, което е похвално действие.
Луковият марш не е единичен прецедент. Вчера над 2000 футболни привърженици извършиха вандалски действия. Вместо мирно да протестират срещу връщането на Куршум джамия в Карлово на мюсюлманското вероизповедание, те хвърляха павета по полицаите, атакуваха с камъни и бомбички Джумая джамия в Пловдив по време на традиционната петъчна молитва. Този акт е провокация от огромен мащаб, тъй като оскверни паметник на българското мюсюлманство и подложи на изпитание традиционната българска толерантност. Прибягна до най-опасния рецидив - разпалването на междуетнически конфликти.
БСП настоява категорично и безкомпромисно, в рамките на закона, да бъдат озаптявани и в бъдеще, още в зародиш, подобни хулигански прояви, които взривяват етническия мир. Призовава органите на сигурността да реагират с цялата строгост на закона на разрастващите се акции на неонацизма. Да се противопоставят активно на издигането на расистки лозунги по футболните стадиони, на масовите шествия, на които се крещи "Зиг хайл", на оскверняването на антифашистките и военните паметници.
Такива опасни явления се раждат от дълбоката икономическа, финансова и политическа криза, от духовната безпътица и невижданото обедняване през последните 24 години. Неонацистките настроения отразяват и политически наследства от първата половина на ХХ в. Но те отразяват и насажданите по времето на управлението на ГЕРБ омраза, грубо партийно разединение и полицейски произвол. Тази политика, която употребява за свои цели човешкото разочарование и отчаяние води до разруха и екстремизъм.
БСП е убедена, че истинският път за изход от безпътицата е в новата политика на икономически растеж, на истинското социално осигуряване на гражданите, на разширяване на демократичните права. И затова заставаме зад оздравителните икономически, финансови и социални мерки, които кабинетът Орешарски предприема.
Като партия, с водеща роля в антифашистката съпротива, като партия на съзиданието, върху чието знаме е изписано: "Свобода, справедливост, солидарност", БСП предупреждава: Опасно е разрастването на неонацизма! Думите на чешкия антифашист Юлиус Фучик и днес са актуални: - ХОРА, БДЕТЕ! И в днешния ден БСП потвърждава своята воля да каже "НЕ" на мрака, който ражда чудовища! 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM