Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

70 ГОДИНИ ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ НАД ВРАЦА

Сн. Държавен архив - Враца

Преди 70 години, на 24 януари 1944 г., 300 бомбардировачи на 15-а въздушна армия на САЩ вместо над София, която е под пелена от мъгла, изсипват товара си над Враца, Скопие, Кунино, Беглеж и редица други селища в Северна България. 84 са бомбардировачите, които удрят Враца. От бомбардировката загиват 124 души, и 250 са ранени. По населението е стреляно от упор с бордни картечници и оръдия.
Н.В. Царица Йоана изпраща на кмета на град Враца, от името на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на пострадалите от бомбардировките.
Един американски самолет е свален от картечница, намираща се на Кулата на Мешчиите. Оцелелият пилот разказвал, че трябвало да разрушат жп линията край Мездра, но поради мъглата нападнали Враца.

През проведената операция "Point Blank" (прицел от упор) София е бомбардирана 11 пъти, бомбардирани са Враца и други селища. Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител. Използвани са и бомби-играчки, писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.
На предложението на Рузвелт да не се бомбардира повече София, Чърчил отговорил писмено: "Лекарството върши работа, нека да получат още дози, докато София бъде изравнена със земята и земята се засее с картофи."
Загиналите са над 2477 души, предимно цивилни граждани, жени и деца. Ранените са много повече. Разрушени са над 12 000 сгради. Материалните щети се изчисляват на 24 млрд. лева. 
 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM