Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

АНДРЕЕВДЕН

. От днес започва нарастването на деня
. Имен ден празнуват: Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Пръвка, Първанка, Храбър, Храбрин, Силен, Силка, Дешо и Дешка

Свети апостол Андрей Първозвани пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христос. Андрей Първозвани се смята за апостол на православните славяни.
Българите наричат празника "Едрей", "Едринден" или "Мечкин ден". На този ден започва нарастването на деня. В навечерието на празника или в ранно утро домакините приготвят вариво от царевица, жито, фасул, леща, ечемик, овес - за да едреят посевите, тъй както наедряват сварените зърна. От варивото ядат всички, дава се и на домашните животни, за да е добър приплодът им. Жените раздават от варивото из махалата, за да е плодовита годината.
Народното поверие е, че св. Андрей е бил самотен отшелник в планината, където обработвал малка нива. Мечка изяла вола му, св. Андрей уловил звяра и го впрегнал в ралото вместо вола. Оттогава яздел мечката и обработвал земята с нейна помощ. Светецът се тачи като патрон на мечките, като техен покровител.
На Андреевден не се работи къщна работа, не се пере.
 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM