Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПОКАЗАХА ПЛОДОРОДИЕТО НА ВРАЧАНСКИЯ КРАЙ НА ПАНАИРА

      
      
      
      

По стародавна традиция на 14 септември във Враца бе открит есенният панаир. "Вече 125 години - от времето на нашите баби и дядовци до днес - панаирът е една от най-масовите и най-обичани прояви. Тук ще намерите всичко - търговци, производители, атракциони, забавления, богата културна програма. За първи път тази година 11 читалища от региона са донесли благата, които е родила врачанската земя и са ги подредили в изложба "Плодородие по Кръстовден". На търговците и производителите желая успех, а на всички граждани - много забавления и щастливи мигове" - каза в словото си при откриването на панаира зам.-кметът Красимир Богданов. Сред официалните гости на празника бяха също депутатът инж. Тотю Младенов и секретарят на Община Враца Иван Жеков.
За изложението във Враца тази година пристигнаха 85 фирми, като сред тях са 14 атракциона и 8 питейни заведения. Едно от местата, където се спряха много от гостите бе изложбата "Плодородие по Кръстовден". В нея със свои кошници на плодородието участват читалищата в селата Згориград, Девене, Баница, Чирен, Тишевица, Три кладенци, Бели извор, Голямо Пещене, Мраморен и Лиляче и от квартал Бистрец. Сред плодовете и зеленчуците, донесени на панаира, има и такива с рекордно тегло. Най-големият картоф, който тежи 600 грама, е произведен в Згориград. Огромен грозд с тегло близо 1 кг е донесен от с. Бели извор, откъдето е и най-голямата глава червен лук - 330 грама. Пет села си оспорват първенството за най-голям домат - от Три кладенци, Лиляче, Девене, Бели извор и Чирен бяха донесли домати с тегло по над 600 грама. В Бели извор са се родили най-големите круши - по 400 грама за един плод. Най-голямата червена чушка, тежаща 270 грама, е от с. Три кладенци. Безспорен фаворит сред плодовете бяха няколко тикви по над 30 килограма. В изложбата бяха включени също чист мед и люта ракия, произведени в квартал Бистрец.
За доброто настроение на врачани и гостите на града в откриването на панаира участваха Танцов състав "Хемус" и духовата музика към читалище "Развитие". Във всяка от вечерите до 20 септември в 19 ч. на откритата сцена пред входа на градския стадион ще започва концерт. В първата вечер врачани дълго аплодираха Нелина.
Община Враца договори със собствениците на атракционите всеки ден от 9 до 11 ч. малчуганите да ползват отстъпка от 50 %.

Даниела Хитова

 


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM